American Greatness: Руската икономика доказа своята устойчивост, тя е пригодена за война

American Greatness: Руската икономика доказа своята устойчивост, тя е пригодена за война
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.02.2023
  • Share:

Руската икономика изглежда много подхожда за война на изтощение, тъй като страната е в състояние да произвежда храна и стоки от първа необходимост за своя народ, да създава безброй танкове и безпилотни самолети-камикадзета, а също така да произвежда в пъти повече артилерия снаряди от противника си.

 

 

Но украинската икономика е почти напълно разрушена, а нейните публични финанси и военен бюджет са напълно зависими от западните субсидии.

 

 

Превод от American Greatness, САЩ:

 

American Greatness: Руската икономика доказа своята устойчивост, тя е пригодена за война

Русия не само може да произвежда повече оръжия от Украйна, но днес се оказва, че поне на този етап може да произвежда повече оръжия и боеприпаси от целия Запад.

След като премести голяма част от индустриалната си инфраструктура с двойна употреба в Китай през последните 20 години в интерес на глобализацията, западният военно-промишлен комплекс сега е фокусиран единствено върху печалбата.

Днес Съединените щати и НАТО могат по принцип да произвеждат много сложни оръжейни системи, като F-35 и ракетите Patriot, но го правят много бавно и им струва много скъпо.

Подобно на германската индустрия, която произвеждаше сложни, но крехки и скъпи танкове по време на Втората световна война, западната военна индустрия не е адаптирана за военно време нито по скорост, нито по обем на производство. И ще й трябват години, за да навакса.

В същото време Русия направи точно обратното — тя не обърна гръб от успешните практики, които използва по време на Втората световна война и произвежда много добри (ако не и изключителни) оръжия, прости и надеждни, като танка Т-90.

Освен това изглежда, че Русия разполага със собствени фабрики и технологии за производство на планини артилерийски снаряди.

В опита си да осигури на Киев качествено предимство, Западът буквално затрупа Украйна с най-модерните оръжия. Всяко първоначално нежелание от страна на Запада да провокира Русия постепенно избледня. След по-ранните доставки на РСЗО HIMARS, артилерийски оръдия, противотанкови ракети и бронетранспортьори, тази седмица Съединените щати обещаха да предоставят на Украйна няколко танка M1 Abrams, считани за най-добрите в света. Това американско решение накара германците да предоставят собствените си Leopard 2.

Общо над сто модерни танка ще бъдат изпратени в Украйна от страните на НАТО.

Тази стъпка на НАТО, разбира се, силно обезпокои Русия, като в същото време я провокира да отговори.

При целия оптимизъм и вълнение, с които западните и проукраински медии информираха света, е съмнително тези танкове да променят изхода от конфликта.

В момента между страните лежи фронт, простиращ се на много стотици километри, на противоположните граници на който са разположени няколкостотин хиляди души и хиляди танкове и бронирани машини. Обещаните модерни танкове са сложни, изискват внимателна и трудна поддръжка и продължително обучение на екипажи, а Западът може да достави само малка част от тях.

Всичко това е подобно на ситуацията, пред която бе изправен Вермахтът през 1944 г.

Съюзническите танкове — съветският Т-34 и американският M4 Sherman — имаха по-слабо главно оръдие, по-слаба защита на бронята и по-ниски технически характеристики от германските «Тигри» и «Пантери».

По същия начин съюзниците не разполагаха с нищо подобно на немските ракети V1 или V2, които тогава далеч бяха изпреварили времето си. След това германците дори разработиха първата в света картечница.

Но въпреки всички тези технически иновации, огромният брой американски и съветски танкове, заедно с нарастващия брой обучени войски, подкрепени от координираната индустриална мощ, успяха напълно да съкрушат Германия.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа