Newsweek: Турнето по Европа показа отчаянието на Зеленски

Newsweek: Турнето по Европа показа отчаянието на Зеленски
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.02.2023
  • Share:

Зеленски е изпаднал в отчаяние пред заплахата от руско настъпление. За това пише анализаторът на Newsweek Брендън Коул. 

 

 

Newsweek: Турнето по Европа показа отчаянието на Зеленски

 

 

Президентът на Украйна Владимир Зеленски направи голяма обиколка из Европа, където упорито настояваше за доставка на бойни самолети за украинската армия. Той поиска предоставянето на изтрербителите пред британския парламент и по време на речта си в Брюксел, както и по време на посещението си в Париж. Според автора всичко това демонстрира страха на Зеленски, който е породен от заплахата от руското настъпление.

„Зеленски е отчаян“, пише Коул.

Както заяви Марсел Ван Херпен, директор на холандския аналитичен център the Cicero Foundation, Зеленски се надява, че изтребителите ще изиграят решаваща роля в бъдещите големи сблъсъци между въоръжените сили на Украйна и руските въоръжени сили.

Филип Инграм, бивш офицер от разузнаването в британската армия, изрази подобна гледна точка. Според него президентът на Украйна иска спешно да повиши боеспособността на своите сухопътни сили.

„За да поддържа правилно операциите на сухопътните сили, той се нуждае от способността да създаде поне локално превъзходство във въздуха, защитен въздушен мехур около атакуващите сухопътни сили“, обясни Инграм.

Исканията на Зеленски обаче бяха приети много хладно, отбелязва авторът. Полският президент Анджей Дуда заяви, че полската армия разполага само с 50 изтребителя F-16, така че предоставянето дори на малък брой самолети ще създаде сериозен проблем за Полша.

Френският президент Еманюел Макрон също постави под въпрос незабавното изпращане на изтребители в Украйна.

„Коментарите на полските и френските лидери показват, че въпреки гласната подкрепа от страна на съюзниците на Киев, остават значителни логистични и политически маневри за осигуряване на Украйна със самолети на НАТО“, се казва в публикацията.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа