Associated Press: Австрия разгневи 20 държави с отношението си към Русия

Associated Press: Австрия разгневи 20 държави с отношението си към Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.02.2023
  • Share:

Австрия е под натиск от 20 държави заради отношенията си с Русия. Това пише Стефани Лихтенщайн, анализатор за Associated Press. 

 

 

Associated Press: Австрия разгневи 20 държави с отношението си към Русия

 

 

Австрия беше подложена на критики за предоставянето на визи, които биха позволили на санкционирани руски депутати да присъстват на срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа във Виена. Факт е, че в страната има няколко агенции на ООН и международни организации, включително на ОССЕ. Русия е един от 57-те членове на организацията със седалище във Виена.

По-рано Австрия осъди спецоперацията в Украйна, но все още се опитва да запази неутралитет и сътрудничество с Русия, което официално декларира. Този подход разгневи 20 държави, които считат гореспоменатото за меко отношение към Москва.

„Неутрална Австрия е подложена на натиск да бъде по-твърда спрямо Русия. В писмо до австрийския канцлер, външния министър и други официални лица, 81 делегати на ОССЕ от 20 страни, включително Франция, Канада, Обединеното кралство, Полша и Украйна, призоваха австрийското правителство да забрани участието на руснаци, които са обект на санкции», са казва в статията.

Интересното е, че американските делегати в Парламентарната асамблея не са подписали писмото. В същото време посланикът на САЩ в ОССЕ Майкъл Карпентър заяви, че руските делегати «не са хора, които заслужават възможността да пътуват до западните страни».

Карпентър обаче добави, че „австрийското правителство трябва да реши дали ще издава визи или не“.

„Въпреки че няма признаци Австрия да се отдалечава от неутралитета, някои призовават за преразглеждане на политиката след избухването на конфликта в Украйна“, се казва в публикацията.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа