Геологът, който предсказа труса в Турция

Геологът, който предсказа труса в Турция
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.02.2023
  • Share:

На 3 февруари, три дни преди силното земетресение в Турция и Сирия, Франк Хугербетс, специалист от Института за изследване на геометрията на Слънчевата система (Solar System Geometry Survey - SSGEOS), предсказва с голяма точност ужасното бедствие. Той пусна предупреждение в туитър на същата дата, което прогнозира труса във всичките му подробности, включително неговия магнитуд и страните, които ще бъдат засегнати.

 

 

Франк Хугербетс пише, че земетресението ще бъде приблизително от 7,5 степен по скалата на Рихтер и най-засегнат ще бъде региона на Южна и Централна Турция, Йордания, Сирия и Ливан“. Нещо повече - дори е приложил карта, на която с червено е отбелязан с голяма точност района, където ще се случи бедствието. По-късно той написа и за силните вторични трусове, които се очакват.

Веднага след инцидента нидерландският геолог, който вече има над 1,2 млн. последователи в туитър, изрази своето съжаление и съпричастност към пострадалите от земетресението и написа: „Сърцето ми е с всички, които бяха засегнати от голямото земетресение в централна Турция и Сирия. Както споменах по-рано, това ще се случи рано или късно в този регион, подобно на годините 115 и 526 сл. Хр. Тези земетресения винаги са предшествани от критична планетарна геометрия, какъвто беше случаят на 4 и 5 февруари.“

„Причината да пусна туита на 3 февруари е базирано на обширни изследвания, които направих. Изследването се основаваше на предишни смъртоносни земетресения, ударили този регион. На 3 февруари беше наблюдавана известна сеизмична активност в района. Мислех, че трябва да предупредя хората, че силно земетресение може да удари региона скоро. Нямах представа обаче, че ще се случи само три дни по-късно."

"В туита споменавам магнитуда на земетресението като 7,5 и това наистина се основава на историческата сеизмична активност на региона. Освен това наблюдавам планетите и се опитвам да установя дали може да има голяма сеизмична активност, но е трудно е да се прецени точното местоположение въз основа само на анализ на планети".

Съобщението в туитър от 3 февруари, което доказва вярната прогноза на нидерландският геолог.

Освен, че стана хит в социалните мрежи, успешното предсказание раздели хората на две силно поляризирани групи. Така, докато за едни Хугербетс е гений, други побързаха да го заклеймят като шарлатанин и мошеник. От крайно възхищение до пълно заклеймяване варират и хилядите коментари, написани под необикновеното съобщение в социалните мрежи.

на най-много критики е подложен точно самият метод на нашумелия учен, който твърди, че страшните събития могат да бъдат предсказвани по разположението на небесните тела в Слънчевата система. Според неговата теория именно от гравитационните взаимодействия между Земята и другите планети, както и Луната, зависи най-вече кога и къде ще се случи разрушително земетресение. Методът, който се основава на корелацията между произволната геометрия на планетите от нашата слънчева система и появата на големи земетресения на земята, не е приет от световната научна общност.

Станете почитател на Класа