Червеният кръст и полумесец увеличават извънредното подпомагане за Турция и Сирия

Червеният кръст и полумесец увеличават извънредното подпомагане за Турция и Сирия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.02.2023
  • Share:

Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец увеличи тройно подпомагането си за извънредни случаи за Сирия и Турция заради растящата нужда от помощ и в двете държави, заяви днес федерацията, цитирана от ДПА.

 

 

"Искам да заявя, че увеличаваме средствата за извънредни случаи на 650 милиона швейцарски франка за двете държави, като 200 от тях са за Сирия, а 450 – за Турция", каза днес генералният секретар на федерацията Джаган Чапагайн пред репортери на международното летище в Бейрут.

Чапагайн, който бе на път към Турция, а по-рано посети Сирия, каза, че планът първоначално е предвиждал 80 милиона франка за Сирия, но сумата е увеличена на 200 милиона. За Турция първоначално са били предвидени 120 милиона франка.

Той заяви, че настоящата криза и 12-годишната гражданска война в Сирия ще продължат да дават отражение много повече от няколко месеца и последиците от тях ще имат влияние върху хората по-дълго време.

"Трябва бързо да окажем помощ, заели сме се с това", добави Чапагайн.

Днес броят на смъртните случаи в Турция и Сирия общо доближи 42 000, а операциите по търсене и спасяване на оцелелите продължава 10 дни след първото земетресение.

Станете почитател на Класа