Белгия ще бори наркопрестъпността с нова стратегия

Белгия ще бори наркопрестъпността с нова стратегия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.02.2023
  • Share:

Белгийското федерално правителство представи нова стратегия за изкореняване на наркопрестъпността в страната, предаде Белга за БТА.

 

 

Стратегията включва седем мерки и беше обсъдена в белгийския съвет по национална сигурност. Премиерът Александер де Кро днес представи на пресконференция новия план.

Някои от мерките вече са известни, като например назначаването на национален комисар по проблемите с наркотиците, чието име предстои да бъде оповестено. Комисарят ще бъде магистрат, владеещ два езика, който има най-малко 10 години опит. Той ще разполага с екип от 10 души и ще свързва различните служби, занимаващи се с този тип престъпност.

Глобите за употреба на кокаин с развлекателна цел ще бъдат рязко увеличени от 300 на 1000 евро. Освен това пристрастените лица ще трябва да се подложат на задължителна детоксикация.

Ще бъде въведена и задълбочена периодична проверка на 16 000-те служители на белгийските пристанища. Това включва както пристанищните работници, така и изпълнителните директори. Криминалните им досиета, контактите им, финансовото им състояние ще бъдат редовно проверявани от службата за вътрешна сигурност, военното разузнаване и федералната полиция, обясни белгийският министър на правосъдието Венсан ван Кикенборн.

Правителството съобщи също, че на пристанищата ще бъдат сканирани повече високорискови контейнери. За тази цел ще бъдат назначени още митнически служители на пристанището в Антверпен и ще бъде създаден нов корпус за сигурност от 86 души.

Белгийските власти ще положат и по-големи усилия си в сферата на международното сътрудничество. В края на миналата година влязоха в сила два договора с Обединените арабски емирства, които са рай за белгийските престъпници, занимаващи се с наркотици.

 

Станете почитател на Класа