Брюксел се готви да завземе властта на газовия пазар

Брюксел се готви да завземе властта на газовия пазар
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.02.2023
  • Share:

Европейската комисия плаши европейците с повишения на цените и проблеми с газа през следващата зима. И това е изненадващо, защото експертите не виждат обективни причини за такава крайна прогноза. Напротив, Европа се научи да живее с минимални газови доставки от Русия. Защо Европейската комисия преувеличава? Тя го прави с причина.

 

 

Европейската комисия прогнозира поскъпване и не изключва дефицит на газ в ЕС през зимата на 2023-2024 г. Тази икономическа прогноза представи еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони. Сред рисковите фактори ЕК посочва вътрешното търсене, което може да бъде по-високо от прогнозираното, ако скорошният спад на цените на едро на газа се отрази върху потребителските цени. Освен това потреблението може да се окаже по-устойчиво и възстановяването на търсенето в Китай може да увеличи външното търсене повече от очакваното.

Ето защо ЕК би искала да види съвместния механизъм за закупуване на газ, предназначен да помогне за запълването на хранилищата в ЕС до следващата зима, да бъде пуснат преди края на първото тримесечие.

По-рано ръководителят на МАЕ Фатих Бирол изрази същото мнение, като сред рисковите фактори, в допълнение към връщането на Китай на пазара като вносител на ВПГ, той нарече липсата на руски газ и слабото увеличение на предлагането на ВПГ по света. МАЕ оценява дефицита на газ в ЕС през 2023 г. на 27 милиарда кубически метра.

Руските експерти обаче смятат, че ЕК явно преувеличава и го прави съзнателно.

„Теоретично може да възникне проблем с дефицит на газ. Рисковете от възникването му обаче вече са много по-малки от прогнозираните например от нашия институт през лятото и есента на миналата година. Тогава предположихме, че времето през есенно-зимния сезон ще бъде средно за Европа и изчерпването на подземните газови хранилища ще се случи средно за последните пет години. Зимата в Европа обаче се оказа супер топла - и подземните газови хранилища в Европа бяха изчерпани само с 20-30%. Това означава, че до края на отоплителния сезон в ПГГ ще остане 40-60% от газа, което е два до три пъти повече от пролетта на 2022 г., когато ПГГ бяха запълнени максимално с 20-25% след зимата ”, казва директорът по енергийно направление на Института по енергетика и финанси Алексей Громов.

Поддържането на толкова високи запаси от газ в съоръженията означава, че Европа ще трябва да полага много по-малко усилия, за да запълни своите газови хранилища за следващия отоплителен сезон.

Друг фактор играе в полза на Европейския съюз и намалява риска от недостиг на газ през зимата на 2023-2024 г. Това е сериозна промяна в структурата на потреблението на газ от европейците. Те наистина се нуждаеха от по-малко газ от преди.

„Почти половин година, от септември 2022 г., ние доставяме минимален обем тръбопроводен газ за Европа. Беше немислимо Европа да функционира с толкова малко количество руски газ. Оказва се, че може. Топлата зима изигра своята роля, но основният фактор е промяната в структурата на потреблението на газ в Европа. Виждаме, че в Европа индустриите с интензивно използване на газ като производството на азотни торове, химически продукти и така нататък са затворени - и, изглежда, напълно. Някои предприятия са прехвърлени в чужбина, някои просто са затворени, а собствениците все още не са решили какво да правят. Тоест европейската икономика във вида, в който е съществувала, вече не съществува. Дали това е добре или лошо е друг въпрос, но стана друго. Сега тя се нуждае от много по-малко газ, отколкото преди две години“, казва Громов.

Тази година тръбопроводните доставки на руски газ се оценяват на 30 милиарда кубически метра срещу 140 милиарда през 2021 г. Топлото време, намаленото потребление и увеличените покупки на ВРГ позволяват на европейската икономика да оцелее в такава ситуация.

Според експерта Европа може да изпита недостиг на газ следващата зима само ако съвпаднат два фактора. Ако дойде наистина студена зима, което поради изменението на климата все още е трудно за вярване. И ако започне жестока конкуренция с Китай за втечнен природен газ.

„Виждаме постепенно загряване на китайската икономика, но засега това не се отразява в ръста на покупките на втечнен природен газ. Дори ако Китай консумира повече ВПГ от миналата година, тогава Европа не е Бангладеш или Пакистан, това е богат регион, който може да предложи висока цена, за да се конкурира за газ“, казва събеседникът.

Защо тогава Европейската комисия умишлено преувеличава там, където, напротив, би могло да се диша по-свободно? Първо, за да се запази моделът на икономично търсене на газ, който се е развил в Европа. На всички, включително на домакинствата, беше наредено да намалят потреблението на газ с 15%. Европейците ще хукнат да отварят заводи и да харчат газ.

Втората цел на ЕК е възможно най-бързо законово да се прокара механизмът за съвместни покупки на газ. Това е стара идея на Европейската комисия.

„Не виждаме изключително труден сценарий за следващия отоплителен сезон в Европа. Затова това, което каза еврокомисарят, го оценявам като ужасяваща история, за да прокараме предсрочното одобрение на механизма за съвместни покупки на газ“, каза Громов.

Както обяснява Громов, въпросът е, че ЕК иска да събере заявки от европейските страни за допълнителни количества газ и от свое име да закупи този обем газ на пазара. Инструментите за обществени поръчки могат да бъдат различни. Това може да бъде закупуване на този обем на борсата или договор от името на ЕК с определен доставчик, като САЩ или Катар.

ЕК излъчва на европейците ползите от подобен механизъм. „Това се прави, за да се минимизира конкуренцията за газ между страните от ЕС. Когато има недостиг на газ на пазара, доставчикът може да диктува своите условия. Европейската комисия иска да засили позицията на купувача чрез такова колективно търсене“, казва експертът.

Второ, колкото по-голям обем иска да закупи купувачът, толкова по-привлекателна цена може да договори за себе си.

Зад тези краткосрочни ползи обаче се крие стратегическият план на ЕК.

„Европейската комисия се стреми да засили контрола си върху европейските национални правителства. Следователно задачата на новия механизъм за закупуване на газ е да намали геополитическото влияние на доставчиците на газ, като Русия, върху отделните европейски страни. Например Унгария и Сърбия по договори получават руски газ със значителна отстъпка от пазарната цена. Европейците смятат, че заради такъв изгоден търговски договор тези страни са лоялни към Русия. Европейската комисия иска да изключи двустранните договори от търговията с газ“, обяснява експертът.

Според него първата стъпка на ЕК е възможно най-бързо да убеди европейците на законодателно ниво единодушно да одобрят механизма за съвместни поръчки, възползвайки се от преувеличения страх от покачване на цените. Но следващата стъпка на ЕК ще бъде да засили властта в ръцете си, когато само ЕК ще може да купува газ за европейските страни и по принцип няма да са възможни двустранни договори.

В момента ЕК не може да направи нищо със съществуващите газови договори между двете страни, но до изтичането им ЕК се надява радикално да промени правилата за закупуване на газ - изключително през себе си. Може да прокарат това само по време на криза, тоест сега.

 

 

 

Олга Самофалова, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа