Западът търси "неприличен мир" в Украйна в замяна на размразяването на руските активи. Доходен бизнес

Западът търси "неприличен мир" в Украйна в замяна на размразяването на руските активи. Доходен бизнес
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.02.2023
  • Share:

Вече няколко месеца колективният Запад се готви да конфискува замразените руски активи, преди всичко валутните резерви на Русия на стойност около $300 млрд. Миналото лято редица западни държави започнаха да говорят в полза на конфискацията на валутните резерви на Руската федерация , а получените средства да се използват за подпомагане на Украйна.

 

 

Те започнаха да подготвят правна рамка за такова отчуждаване и планираха да извършат първите конфискации в началото на 2023 г. Повече от половината от всички замразени валутни резерви се падат на Европа (Великобритания, Франция, Германия, други страни от ЕС), останалите - на САЩ, Канада, Австралия, Япония.

През декември 2022 г. изведнъж стана ясно, че колективният Запад е „загубил“ значителна част от замразените преди това руски валутни резерви. Финансовият експерт Чарлз Личфийлд от Атлантическия съвет в интервю за естонските медии разкри ужасната тайна: САЩ и техните европейски съюзници не могат да намерят поне две трети от руските активи, тоест около 200 милиарда долара. Не знам къде точно са те [замразените средства] “, отбеляза финансистът.

Предложих няколко версии на тази странна история. Например изтече информация, че за да се прикрие споразумение, в резултат на което 200 милиарда бяха върнати на Москва подмолно. Друга версия: Западът конфискува руските валутни резерви в нарушение на своите закони и международното право и прикри тази история с легенда, че е „изгубил“ парите. И накрая една приятна версия за Русия: Москва е успяла в последния момент да изтегли валутните си резерви от удара.

Мина известно време и отново започнаха да казват, че валутните резерви на Русия в размер на 300 милиарда долара са под замразяване. Всички се правеха, че няма изявление за загубата на 200 милиарда. Но на 9 февруари Bloomberg публикува статия EU Urged to Make Banks Report Size of Frozen Russian Assets ( Европейският съюз призова банките да докладват за размера на замразените руски активи ).

В статията се казва: " Правната служба на ЕС каза, че законите на блока ще му позволят да инвестира замразени активи и да използва приходите за спасяване на Киев, но служителите трябва първо да се справят с мащабите на активите на централната банка и други държавни активи [на Руската федерация] под санкции. “

В момента, според Bloomberg, страните от ЕС знаят за замразените активи на Руската централна банка само в размер на около 33,8 милиарда евро (36,4 милиарда долара). Така че някъде другаде трябва да има около 258 милиарда долара. Брюксел търси тези липсващи активи, но без особен успех. Съобщава се, че Европейската комисия вече се е обърнала към европейските банки с призив да предоставят информация за съществуващи руски активи.

Възниква детски въпрос: как може колективният Запад да замрази активите на Банката на Русия в размер на 300 милиарда долара, ако не знае къде се намират 85% от тази сума?

Струва ми се, че всичките 100% от първоначално обявеното количество са замразени, а властите в ЕС много добре знаят къде се намират. В Европа и в целия западен свят през 21 век вече няма банкова тайна .

Най-правдоподобната версия за случващото се е следната. Между властите на ЕС и европейските банки е постигнато споразумение, според което руските валутни резерви, съхранявани в тези банки, няма да подлежат на конфискация. Европа не би искала да се раздели с толкова много пари, които биха могли да отидат в Украйна, или по-скоро в Съединените щати (като плащане за военни доставки за Киев). По-добре е тези активи да бъдат замразени за неопределено време.

В крайна сметка активите генерират доход. За банките да имат неотменими депозити е кристална мечта. Може би европейските банки и властите на ЕС са се разбрали за подялбата на печалбите. Известна печалба вече е налице, тъй като измина почти година от замразяването.

Не може да се пренебрегне и следното обстоятелство: въпреки желанието на някои европейски служители да постигнат конфискация на руските активи, съпротивата срещу подобна мярка напоследък се засили в редица страни от ЕС. Противниците се страхуват от ефекта на бумеранга от експроприацията и затова замразяването за неопределено време изглежда за предпочитане.

Русия не е първата страна, чиито валутни резерви са замразени. Вашингтон и неговите съюзници замразиха валутните резерви на Иран, Либия и Казахстан. Според оценки на Института за международни финанси, в продължение на много години в ирански чуждестранни сметки са били замразени $92 млрд. Между другото, пълно размразяване на иранските активи не е настъпило и до днес.

Замразените активи на Либия, поставени в западни банки, според медиите възлизат на 67 милиарда долара през 2017 г. Те са под замразяване от 2011 г. Може да се изчисли, че размерът на приходите през това време възлиза на много милиарди долари.

През 2017 г. бяха замразени валутните резерви на Казахстан за $22 млрд. Астана постигна размразяването само с цената на сериозни отстъпки на Вашингтон. Засега Западът може да държи замразените руски активи като разменна монета, ако трябва да преговаря с Москва. Да кажем, че Западът може да търси „неприличен мир“ в Украйна в замяна на размразяване на замразените руски активи.

Замразяването на руски активи е печеливш бизнес. Ето един нов факт за Euroclear , голяма европейска компания за ценни книжа в ЕС, която предоставя клирингови услуги на Московската борса. В средата на миналата година компанията спря операциите с Руския национален сетълмент депозитар (NSD) на Московската борса и блокира сметките на NSD. Това лиши руснаците от достъп до активите им в Euroclear и значително подобри финансовото състояние на европейската клирингова компания.

На 8 февруари компанията публикува своя отчет за приходите за 2022 г. И какво се оказва: Euroclear получи рекордно висока печалба от 1,2 милиарда евро (1,3 милиарда долара). Това е със 162% повече от предходната година. Приблизително половината от тези приходи са получени от операции със замразените руски активи.

Европа е склонна да смята, че конфискацията на руски активи в полза на Украйна е грандиозна, но безсмислена стъпка за Стария свят. Безсрочното замразяване на активи е много по-в съответствие с европейските търговски интереси. Така Европа „загуби” значителна част от замразените по-рано руски активи. Европейците не искат да споделят плячката си с Украйна и САЩ зад нея.

 

 

Валентин Катасонов, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа