Как се справя марката Harry and Meghan в САЩ? Не добре

Как се справя марката Harry and Meghan в САЩ? Не  добре
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.03.2023
  • Share:

Арва Махдауи
Дали Америка най-накрая се отегчи от Хари и Меган? Започва да изглежда по този начин. Само преди няколко месеца двамата бяха любимци на медиите в САЩ; сега станаха малко за майтап. Анимационният ситком South Park преди седмици нанесе първия голям удар на тяхната щатска марка с епизод, включващ двойка, която има невероятно сходство със Съсекс. В епизода, озаглавен The Worldwide Privacy Tour, двойката пътува по света с плакати, които казват: „Спрете да ни гледате!" и скандиране: „Искаме уединение!" Мемоарите на Хари, Spare, са пародирани като „Waaaagh". Двойката също получава съвет от PR експерт, който им казва да се представят като жертви. Не са много ласкателни неща.
Сега комикът Крис Рок се прицели в двойката в новия си специален Netflix, Selective Outrage. Той отхвърли твърденията на Меган за расизъм в кралското семейство, като каза: „Някои от тези неща, през които премина, не бяха расизъм, а поведение на свекърва". Той също така се пошегува „Колко е странно, че Меган изглежда изненадана от факта, че кралското семейство може да има архаични възгледи. Това е кралското семейство! Те са оригиналните расисти. Те изобретиха колониализма", каза Рок.
Проучванията също така отразяват промяна в базираните в САЩ нагласи към двойката: техните рейтинги на одобрение се сринаха след епизода на South Park. Според проучване, поръчано за Newsweek, популярността на Хари е спаднала с 48 пункта от декември, а тази на Меган е намаляла с 40. Сега принц Андрю, човекът, който дружеше с осъден сексуален престъпник, има по-висок рейтинг на одобрение в САЩ от Съсекс. Въпреки че, за да бъда честна, това изглежда е така, защото по-малко хора в САЩ знаят за неприличните сделки на Андрю, отколкото в Обединеното кралство. А Андрю не парадира в американските медии 24/7 като Хари и Меган и за някой в САЩ е по-лесно да забрави кой е той. Само ако всички имахме този лукс.
Как Хари и Меган реагират на тази привидна промяна в нагласите? Имаше слухове, че те са толкова разстроени от епизода, че обмислят съдебни действия. Но представител на двойката каза пред Guardian, че докладите, че двойката може да съди, са „безпочвени" и „скучни".
Ще ви кажа какво е наистина скучно: безкрайното представление „съжалете ме, моля", което двамата ни натрапват. Като убеден антироялист, от самото начало бях симпатизирала на двойката – врагът на моя враг е мой приятел– но постоянното прекомерно споделяне надскочи акулата. Особено след като с всеки изминал ден става все по-очевидно, че техните оплаквания са по-малко свързани със системното неравенство, а повече с усещането, че не са получили достатъчно голямо парче от пая на родените с привилегии. Искам да кажа, хайде, не можете да се оплаквате колко изостанали са кралските особи, докато настоявате ние, плебсът, да ви наричаме херцог и херцогиня. Искате ли малко доверие? Откажете се от тъпите си титли.
Друг непоискан съвет за херцога и херцогинята: прочетете социално-икономическата околност! Може би сте забелязали, че сюжетните линии „изяжте богатите" са голяма тема по телевизията в момента. По телевизията има повече истории за богатите хора, които са ужасни, социопати, отколкото за „сребърната им лъжица". Това не е странно съвпадение. Беше отбелязано, че сюжетните линии за богатите хора са склонни да варират в зависимост от икономическия климат: в добри времена непристойното богатство на екрана може да бъде приятно бягство от реалността; в лоши времена е по-скоро гледано с омраза. И не е нужно да ви казвам, че в момента светът преминава през периоди от типа „трябва да направите втора ипотека, за да купите яйца".
И накрая, Хари: Знам, че не беше най-отдаденият ученик, но си вземи книга по история. САЩ имат нещо като репутация на губещи търпение с британските аристократи.

Станете почитател на Класа