Управляващата партия в Полша подложена на критики

Управляващата партия в Полша подложена на критики
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.03.2023
  • Share:

Управляващата в Полша партия "Право и справедливост" беше подложена на критики заради смъртта на 15-годишния син на опозиционен депутат, който се самоуби, след като репортаж от държавна радиостанция доведе до идентифицирането му като жертва на педофил.
Сеймът го почете с минута мълчание погребението на Миколай Филикс. Майка му, Магдалена Филикс, депутат от основната опозиционна партия в Полша, Гражданска платформа, каза миналата седмица, че той е починал през февруари.
Тийнейджърът посегна на живота си седмици след репортаж за осъден педофил от Radio Szczecin, част от мрежата на държавната телевизия, разкрил подробности за жертвите, което позволило Филикс лесно да бъде идентифициран публично. В свой репортаж през декември радиото разкри възрастта на непълнолетните и че едното е дете на местен депутат. Добави се, че осъденият мъж – чийто процес през 2021 г. е бил проведен на закрито, за да защити жертвите му – е бивш член на Гражданската платформа и кандидат на изборите, както и ЛГБТ активист.
Историята, широко разпространена от други държавни медии, предизвика шум в Полша, като поддръжниците на опозицията твърдят, че национално-консервативната партия "Право и справедливост" (PiS) я е организирала за политическа изгода, така че е поне отчасти отговорна за смъртта.
PiS, която е изправена пред тежки избори по-късно тази година, контролира здраво медиите в Полша и води кампания срещу правата на ЛГБТ. Поддръжниците й на свой ред предполагат, че първоначалната присъда за злоупотреба е била умишлено прикрита от Гражданска платформа. Лидерът на Гражданска платформа, Доналд Туск, бивш полски министър-председател и президент на Европейския съвет, написа в Туитър обещанието си да „потърси отговорност от PiS за всяко злодеяние, за всички човешки вреди и трагедии, които са причинили, докато са на власт".
Радослав Сикорски, полски евродепутат и бивш министър в кабинета, каза, че случаят показва степента на сътрудничество между прокурорите и медиите, управлявани от PiS, добавяйки, че „подобни операции са били планирани и рутинно използвани за унищожаване на политически конкуренти".
PiS започна да поема пряк контрол върху държавните медии в Полша скоро след изборната си победа през 2015 г. и множество национални и международни доклади оттогава заключиха, че държавната телевизия и радио представляват рупори на правителствената пропаганда. Правителството, което е въвлечено в дългогодишен спор с ЕС по въпроси на върховенството на закона, включително свободата на медиите, казва, че политиката му е пропорционален отговор на това, което твърди, че е медийна среда, изкривена в полза на неговите либерални опоненти.

Станете почитател на Класа