Течът в американски медии за саботажа на Северен поток има за цел само да обърка

Течът в американски медии за саботажа на Северен поток има за цел само да обърка
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.03.2023
  • Share:

Течът от анонимни източници в американски медии за саботажните атаки срещу газопроводите "Северен поток" има за цел само да обърка онези, които се опитват да разберат истината, каза министър-съветникът на руското посолство в САЩ Андрей Леденев.
Коментирайки статия в "Ню Йорк Таймс", дипломатът каза: "На първо място, ние забелязахме факта, че споменатата статия моментално получи зелена светлина в местното информационно поле, като буквално беше във всички медии само след един момент".
„Това е особено забележително предвид опитите на местните власти и журналисти да заглушат безочливо резонансния материал на носителя на награда „Пулицър" Сиймор Хърш по същата тема. Както и съпротивата на администрацията да започне цялостно и независимо разследване на този акт на международни тероризъм срещу критична енергийна инфраструктура", каза Леденев, цитиран в официалния канал на руското посолство в Telegram.
По думите му „изглежда, че местните власти имат какво да крият, като се има предвид фактът, че те открито заплашваха работата на газопроводите, а след това явно се наслаждаваха на тяхното унищожаване, още повече че взаимноизгодното сътрудничество между Русия и Европа винаги е било трън в очите на Вашингтон".
„Нямаме никаква вяра в безпристрастността на заключенията на американското разузнаване. Ние възприемаме анонимните течове като нищо повече от опит да се объркат тези, които искрено се опитват да стигнат до дъното на нещата в това грандиозно престъпление, да се прехвърли вината от страна на държавниците, които наредиха и координираха атаките в Балтийско море, към някакви абстрактни лица. Убедени сме, че в крайна сметка справедливостта ще възтържествува. Няма да пестим усилия това да се случи", продължи руският дипломат.
New York Times съобщи по-рано във вторник, цитирайки анонимни източници, че американското разузнаване досега не е успяло да идентифицира организатора на саботажните атаки през миналия септември, насочени към тръбопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2", които транспортират природен газ от Русия към Европа. Анонимните лица, интервюирани от вестника, казаха, че не са направени категорични заключения относно отговорните, като по този начин „оставят открита възможността операцията да е била проведена негласно от прокси сили с връзки с украинското правителство или неговите служби за сигурност". Междувременно германският вестник Die Zeit написа, че германските следователи са идентифицирали кораба, използван при нападението. Фирмата, която го е наела, е собственост на украински граждани.
На 27 септември 2022 г. Nord Stream AG съобщи за безпрецедентни щети, настъпили предишния ден на три низа от морските газопроводи Северен поток 1 и Северен поток 2. На 26 септември 2022 г. шведски сеизмолози регистрираха две експлозии по трасетата на тръбопровода. Главната прокуратура на Русия започна наказателно дело по обвинения в международен тероризъм.

Станете почитател на Класа