Украинците се оказаха пред «смъртоносен избор» във Великобритания

Украинците се оказаха пред «смъртоносен избор» във Великобритания
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.03.2023
  • Share:

Express: Украинските бежанци имат проблем във Великобритания заради автомобилите си

 

Украинците се оказаха пред "смъртоносен избор" във Великобритания

 

 

Украинските бежанци се оказаха пред «смъртоносен избор» във Великобритания поради бюрокрацията на местното правителство, свързана с регистрацията на автомобилите, внесени от Украйна, пише Express.

Според статията украинците, пристигнали с автомобилите си, са изправени пред избор: да върнат колите си обратно в Украйна или да похарчат хиляди лири, за да ги легализират във Великобритания.

Бежанката Татяна Архипова заяви пред изданието, че е била принудена да върне автомобила си в Украйна, въпреки че първоначално й е било обещано временно разрешение за влизане с автомобила за период от три години. Впоследствие обаче на жената било казано, че това е „грешка“, тъй като разрешителното е валидно само шест месеца и че трябва да се пререгистрира, което означава да приведе машината си в съответствие с британските стандарти.

Според Архипова за целта тя трябвало да смени фаровете, както и тези за мъгла, които се оказали „скъпи“, при това се оказало, че никой не знае как да върне автомобила в Украйна след смяна на регистрацията на британска. В резултат на това украинката върнала автомобила в родината си, след което пристигнала във Великобритания с машината на съпруга си за «нов» шестмесечен период.

Както пише Express, тази ситуация «вбесила» местните проукраински активисти, които поискали бежанците да бъдат третирани по същия начин като другите временно пребиваващи, които не можели да пререгистрират колите си. Един от тях, пожелал анонимност, заяви на изданието, че регулаторните органи третират украинците по различен начин и че им е предложено сами да приведат колите си по британските стандарти.

Според проучвания, проведени сред украинци, много бежанци са били принудени да модифицират колите си според местните стандарти на цена от «стотици или хиляди лири».

 

 

ПП

Станете почитател на Класа