След ракетния удар в четвъртък Зеленски призовава за нови санкции срещу Русия

След ракетния удар в четвъртък Зеленски призовава за нови санкции срещу Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.03.2023
  • Share:

След мащабната руска атака с ракети и дронове украинският президент Володимир Зеленски подчерта волята на страната си да се бори.

 

 

„Вече показахме на какво е способна Украйна", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение в четвъртък. „И независимо колко коварни са действията на Русия, нашата държава и народ няма да бъдат оковани във вериги". Нито ракетите, нито зверствата в крайна сметка ще помогнат на Москва, добави Зеленски.

Рано сутринта в четвъртък руските военни заляха няколко региона на Украйна с вълна от нападения, при които според местни съобщения са загинали най-малко шестима души. Изстреляни са били над 80 ракети и няколко дрона. В резултат на атаките стотици хиляди хора останаха без електричество и отопление.

Руското министерство на отбраната заяви, че вълната от нападения е в отговор на нападение в западната руска област Брянск миналата седмица, за което Москва обвинява украински диверсанти. Украйна отхвърля руските обвинения за Брянск.

Украинският президент призова за повече санкции срещу Москва след новите ракетни атаки на Русия срещу енергийната инфраструктура на страната. „Необходимо е да се окаже по-голям натиск върху Русия“, заяви Зеленски в своето всенародно видеопослание, излъчено в Киев в четвъртък вечерта. По този начин той разкритикува и факта, че ракетен удар отново е отрязал временно от електрическата мрежа окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала. „Това е критична ситуация", каза той.

 

 Зеленски награждава украински военни, лекуващи се в болница в Лвов. Снимка: EPA/SERGEY DOLZHENKO Зеленски награждава украински военни, лекуващи се в болница в Лвов. Снимка: EPA/SERGEY

DOLZHENKO

 

Поради това Русия вече не можела да бъде надежден партньор в ядрената сфера, добави той. „Това означава, че колкото по-скоро руската ядрена индустрия стане обект на санкции, толкова по-безопасен ще бъде светът. Не може да се позволи на една терористична държава да използва ядрени съоръжения където и да е по света за терор", каза Зеленски, визирайки Запорожие. Русия, която е ядрена сила, изгражда и експлоатира ядрени електроцентрали в множество държави.

САЩ налагат санкции на китайски и ирански компании

САЩ наложиха санкции на базирана в Китай мрежа от компании и физически лица, за които се твърди, че помагат на Иран да произвежда безпилотни самолети. Мрежата е била отговорна за продажбата и доставката на хиляди компоненти на ирански производител на самолети, съобщиха от Министерството на финансите на САЩ във Вашингтон в четвъртък. Според американска информация за иранския производител на самолети се твърди, че участва в производството на определен модел, който Иран изнася и за Русия. Поради това той вече е бил обект на санкции от страна на САЩ на по-ранен етап.

Според американското правителство Иран има пряк принос за войната в Украйна, като доставя безпилотни самолети на Русия. В резултат на санкциите всички активи на засегнатите лица в САЩ ще бъдат замразени. Бизнесът с тях ще бъде забранен за гражданите на САЩ. Санкциите също така значително затрудняват международния бизнес на засегнатите лица.

Шолц: Путин в момента не желае да преговаря

Според съобщение в медиите германският канцлер Олаф Шолц не очаква бърз край на войната в Украйна. В предварителен репортаж партньорските вестници на Neue Berliner Redaktionsgesellschaft цитират канцлера да казва, че „за съжаление в момента не вижда никаква готовност" от страна на руския президент Владимир Путин да преговаря. Въпреки това той оставял „в разговори с Русия". На свой ред Украйна трябва „сама да реши какви условия е готова да приеме мир", каза още германският канцлер. 

Според материала Шолц уверява, че сметките за енергия ще останат достъпни за гражданите и през следващата година. „Поради високите инвестиции в опазването на климата Германия ще може да постигне темпове на растеж за известно време, както за последен път се е случило през 50-те и 60-те години на миналия век“. 

Украински командир оправдава защитата на Бахмут

Командващият сухопътните войски на Украйна Олександър Сирский обоснова продължаването на защитата на силно оспорвания град Бахмут със стратегически съображения. „Всеки ден на отбрана на града ни дава време да създадем резерви и да се подготвим за бъдещи офанзиви", заяви генерал-полковникът, цитиран в изявление на Министерството на отбраната в Киев. В битката за „крепостта" Бахмут в Донецка област руската наемническа войска „Вагнер" губи най-боеспособните си части, каза той. За града в Източна Украйна се водят боеве от месеци. Междувременно той е бил почти напълно разрушен.

Бахмут има важна роля в цялостната отбранителна система, каза Сирский. „Доказателство за това са хилядите врагове, които са загинали при щурма на града", каза той. „Всеки ден на упорита съпротива ни дава ценно време за намаляване на настъпателните възможности на врага". По-рано през деня украински войник се оплака в публикация в интернет канала „Хромадске", че украинските жертви също са огромни. След тридневна бърза подготовка в Бахмут новобранците почти нямали шансове да оцелеят.

Литва: Русия разполага с достатъчно ресурси, за да продължи войната в Украйна още две години

Русия разполага с достатъчно ресурси да продължи войната в Украйна още две години, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление пред журналисти във Вилнюс на шефа на литовското военно разузнаване Елегиюс Паулавициус.

„Ресурсите, с които Русия разполага в момента, ще бъдат достатъчни да продължи войната със сегашната интензивност още две години", каза Паулавициус.

„Колко дълго Русия ще бъде в състояние да води войната, ще зависи също от подкрепата за руските военни от страни като Иран и Северна Корея. Но ако погледнете с какво Русия разполага днес, като стратегически резерви, оборудване, боеприпаси, въоръжения - тя може да води тази война със сегашната ѝ интензивност още две години", добави шефът на военното разузнаване.

Литовските служби за сигурност днес съобщиха, че хакери, свързани с Русия и Китай, са се опитали многократно да направят пробив в компютрите на правителството на Литва. Това се казва в годишен доклад, изготвен от военното разузнаване и контраразузнаването на балтийската страна.

"Най-активните кибергрупи, които предприемат действия срещу Литва, са свързани с Русия и Китай", твърдят службите за сигурност.

"Техен приоритет остава продължаващото дългосрочно събиране на информация, свързана с литовските вътрешни и международни дела", се казва в доклада.

Станете почитател на Класа