На номинираните за Оскар подаряват по 1 м2 австралийска земя

На номинираните за Оскар подаряват по 1 м2 австралийска земя
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.03.2023
  • Share:

Тази година номинираните за Оскар в торбите си с подаръци ще получат и по един квадратен метър земя в пустинна Австралия, но екологичните организации поставиха под въпрос екологичната мисия на компанията.
„Pieces of Australia" е една от редицата марки, които плащат 4000 долара, за да си осигурят място в кошницата, която не е свързана с Академията, но е изпратена от компанията Distinctive Assets на номинираните актьори и режисьори.
Торбата с екстри ще включва "Aussie Mate Conservation Packs", които предлагат специален квадратен метър земя в техния "Envirocean Estate" в региона Western Downs, Куинсланд. Те го описват като „флагманска част от австралийската родна земя, която ние сме горди да притежаваме и съхраняваме".
Всички те идват със „Сертификат за лиценз за земя", но условията посочват, че „сте закупили символичен сувенир от земята и хората, които го притежават не могат: да поемат притежание на парцела; да използват парцела; да влизат в парцела и/или земята без изричното писмено съгласие на лицензодателя".
На уебсайта на Pieces of Australia изброените координати водят до имот на 253 Happiness Road в Тара, който последно беше продаден през октомври 2021 г. за 35 000 $. Размерът на парцела е 121 774 m², което означава, че генерираните печалби могат да бъдат близо 2,5 милиона долара, ако всеки квадратен километър бъде продаден.
Pieces of Australia не е регистрирано в Австралийската комисия за благотворителност и нестопански организации. Компанията Envirocean Pty Ltd, която контролира търговското наименование Pieces of Australia, е регистрирана през май 2022 г. на 29-годишния предприемач Нилс Чанелиер на адрес в Bondi Beach.
На своя уебсайт Pieces of Australia признава аборигените от нацията Baruŋgam като традиционни пазители и собственици на земята, но не дава допълнителни подробности за това дали са проведени консултации с традиционните собственици.
Лаш Фари, основателка на Distinctive Assets, каза „Когато торбите с подаръци за Оскар миналата година включваха парцели шотландска земя от Highland Titles, което направи всеки получател Лорд или Лейди, това беше голям хит и много добре прието, особено от медиите. Въз основа на огромната експозиция в пресата, с нас се свързаха Pieces of Australia относно тяхната уникална програма Aussie Mate. Смятаме, че това е уникален и забавен подарък и също така харесахме намерението на компанията да окаже положително въздействие върху околната среда, така че за нас беше лесно да кажем да", каза Фари.
Компанията заявява, че две дървета ще бъдат засадени с всеки подарък чрез един от партньорите им, като част от тяхната мисия „да допринесат за опазването и защитата на местната и слаборазвита австралийска земя от експлоатация".
Консервационните пакети включват също дигитален наръчник с информация за „настоящите екологични проблеми на Австралия, местната дива природа и фауна, специфични за района, аборигенското традиционно управление на земите и грижата за тях", и твърдят, че средствата са дарени на организация за опазване на коалата, но не уточняват на коя организация.

Станете почитател на Класа