Швейцария: Четирима банкери обвинени, че са помогнали да се укрият милиони на Путин

Швейцария: Четирима банкери обвинени, че са помогнали да се укрият милиони на Путин
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.03.2023
  • Share:

Четирима банкери се изправиха пред швейцарски съд, обвинени в подпомагане на укриването на десетки милиони франкове от името на Владимир Путин. Мъжете, които са имали висши позиции в швейцарския клон на руската Газпромбанк, са обвинени, че са помогнали на Сергей Ролдугин – близък приятел на руския президент, който е описван като „портфейла на Путин" – да прехвърли милиони през швейцарски банкови сметки без надлежната дължима проверка за прилежност.
Мъжете - трима руснаци и един швейцарски гражданин, които не са идентифицирани, съгласно швейцарските ограничения - се явиха в окръжния съд в Цюрих в сряда. Те отрекоха обвиненията.
Съобщава се, че Ролдугин, кръстник на най-голямата дъщеря на Путин, Мария, е поставил 50 милиона долара в швейцарски сметки между 2014 и 2016 г. без достоверно обяснение откъде са дошли парите. Твърди се също така, че е планирал да напомпва повече от 10 милиона долара годишно в швейцарски сметки чрез сложна мрежа от фиктивни компании.
Швейцарските прокурори казаха пред съда, че банкерите не са направили достатъчно, за да установят самоличността на истинския действителен собственик на средствата.
Ролдугин беше официално обявен за собственик на две сметки, открити в Газпромбанк Швейцария през 2014 г. Въпреки това няма доказателства за източника на средствата на Ролдугин.
Ролдугин, челист и диригент, каза по-рано пред New York Times, че не е бизнесмен и със сигурност не е милионер.
„Всички доказателства противоречат на това, че Сергей Ролдугин е истинският собственик на активите", каза пред съда прокурорът Ян Хофман.
Защитникът Бернхард Льошер каза, че няма доказателства, че Ролдугин не е истинският собственик на активите. „Съмненията относно самоличността на истинския собственик не са достатъчни от гледна точка на наказателното право", каза той пред съда.
В обвинителния акт се казва: „Добре известно е, че Путин официално има доход само от 100 000 швейцарски франка и не е богат, но всъщност има огромни активи, които се управляват от близки до него хора. Декларираните активи като цяло не бяха правдоподобни като собствени активи на Ролдугин. По-рано Путин каза, че Ролдугин е приятел, брилянтен музикант и благодетел, който честно е спечелил малко пари от миноритарен дял в руска компания.
Кремъл отхвърли предположенията, че средствата на Ролдугин са свързани с руския лидер като антируска „путинофобия" като заяви, че финансите на Путин са публично достояние и той редовно е декларирал активите и заплатата си пред руските избиратели.
Предполагаемата роля на Ролдугин като „портфейл" за Путин беше разкрита през 2016 г. от Panama Papers, разследване, публикувано от Guardian в сътрудничество с други медии, включително Международния консорциум на разследващите журналисти във Вашингтон и германския вестник Süddeutsche Zeitung.

Станете почитател на Класа