Риши Сунак е изправен пред сблъсък с ЕС относно спорен законопроект за мигрантите

Риши Сунак е изправен пред сблъсък с ЕС относно спорен законопроект за мигрантите
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.03.2023
  • Share:

Риши Сунак е изправен пред нов сблъсък с ЕС, след като старши комисар предупреди, че неговият оспорван нов законопроект за миграцията ще бъде в нарушение на законите за правата на човека.
Интервенцията идва, докато премиерът се готви да се срещне с френския президент Еманюел Макрон днес, където се очаква да бъде помолен да гарантира редовни плащания, за да спрат да пресичат Ламанша лодки, превозващи търсещите убежище.
Сунак каза, че спирането на кризата е един от основните му приоритети, докато Суела Браверман, министър на вътрешните работи, настоя, че новият закон – който има за цел да криминализира, задържа и депортира бежанците – е в рамките на законодателството за правата на човека.
Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешните работи, каза, че лично е казала на Браверман, че смята, че нейните планове за убежище нарушават международното право. Те разговаряха във вторник преди изявлението на министъра на вътрешните работи и публикуването на законопроекта. Министърът на вътрешните работи не се съгласила с комисаря и я помолила да прочете подробностите на законопроекта, след като бъде публикуван.
Потенциалното възобновяване на споровете идва малко след подобряване на отношенията с ЕС от успешните преговори миналия месец по протокола за Северна Ирландия.
Макрон ще бъде домакин на Сунак за първата двустранна среща на върха между Великобритания и Франция от пет години, на която те ще обсъдят по-нататъшното укрепване на сътрудничеството между полицията и бреговата охрана и как да ги финансират.
Консервативната партия беше принудена да започне вътрешно разследване, след като имейл, изпратен до хиляди партийни активисти от името на Брейвърман, обвини „активистка група от леви адвокати, държавни служители и Лейбъристката партия" за невъзможността правителството да спре пресичането на канала.
Агенцията на ООН за бежанците предупреди, че не може да се намеси като „заместител на правото да се търси убежище". Правителството заяви, че ще разшири партньорството си с организацията, след като забрани преминаването на малки лодки. Правителствени източници казаха, че Брейвърман ще увеличи капацитета на съвместните схеми за заселване, управлявани от Върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН), вместо да създава нови и безопасни маршрути за търсещите убежище.
Агенцията за бежанците каза пред Guardian, че това не е достатъчно. „Програмата на ВКБООН за презаселване с Обединеното кралство е животоспасяващ, но силно ограничен път за най-уязвимите бежанци да се заселят за постоянно, тя не е заместител на правото да се търси убежище", се казва в изявление.

Станете почитател на Класа