Лавров: Събитията в Грузия много напомнят на киевския "Майдан"

Лавров: Събитията в Грузия много напомнят на киевския "Майдан"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.03.2023
  • Share:

Последните събития в Грузия много напомнят на киевския „Майдан“, ситуацията около законопроекта за чуждестранните агенти беше само извинение да се започне опит за насилствена смяна на властта. Това каза в петък руският външен министър Сергей Лавров в интервю за предаването „Голямата игра“ по Първи канал, съобщава ТАСС.

 

 

„Много прилича на киевския "Майдан". Няма съмнение, че законът за регистрацията на тези неправителствени организации, които получават чуждестранно финансиране в размер на 20% от бюджета си, беше просто извинение да започне, като цяло, опит за насилствена смяна на властта“, каза руският външен министър.

По думите му, самият закон "бледнее в сравнение с това как се регулира дейността на организациите с нестопанска цел в САЩ, Франция, Индия и Израел". Освен това за нарушение на подобен закон в САЩ - до 250 000 долара глоба и до пет години затвор като част от наказателното преследване, отбеляза министърът. „Грузия сумата е неизмеримо по-малка  – 9000 долара и без никакво наказателно преследване".

Руският външен министър обърна внимание и на думите на ръководителя на външната служба на ЕС Жозеп Борел за събитията в Грузия, като нарече изказванията му лицемерни. „Въпреки това, въпреки факта, че в редица европейски страни съществуват същите норми, много по-строги норми по същата тема (...), г-н Борел, без да му мигне окото, заяви, че законът (...)  противоречи на европейските ценности, пречи на пътя на Грузия към Европейския съюз. Лицемерието, разбира се, е очевидно“, каза Лавров.

Според него събитията в Грузия са ръководени отвън. „Събитията в Грузия, разбира се, са оркестрирани отвън. Те са от едно и също естество – това е същото желание да се създаде дразнител на границите на Русия“, каза той. „Освен това, дразнителят в страна, в която сегашното правителство, точно както правителството на Янукович през 2013 г., мисли преди всичко за икономическите интереси на страната и отказва да се присъедини към антируските санкции, мотивирайки това съвсем не с факта, че са проруски политици, а поради факта, че икономическите и търговски отношения с Руската федерация, доставките на газ, насрещните доставки на вино, коняк, "Боржоми", селскостопански продукти, те дават лъвския пай от Бюджетът за външна търговия на Грузия“, отбеляза министърът.

Според Лавров Грузия не иска да се откаже от това сътрудничество, но е принудена да жертва националните си интереси.

 

 

ТАСС

Станете почитател на Класа