Екс-разузнавач сподели за истинските намерения на САЩ по отношение на Крим

Екс-разузнавач сподели за истинските намерения на САЩ по отношение на Крим
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.03.2023
  • Share:

Бившат разузнавач Чивис: САЩ могат да използват «заплахата» Крим, за да окажат натиск върху Русия

 

 

Екс-разузнавач сподели за истинските намерения на САЩ по отношение на Крим

 

 

САЩ не се изказват еднозначно относно Крим, защото може би виждат в него повод да принудят Русия да започне преговори, това  заяви Крис Чивис, бивш сътрудник на националното разузнаване на САЩ в Европа.

„Те може да считат, че има смисъл да държат Крим под заплаха, за да притиснат руснаците да седнат на масата за преговори“, цитира Hill думите на бившия офицер от разузнаването.

Той допусна, че именно това определя политиката на Вашингтон.

„Дори ако наистина не считат, че е вероятно Украйна да е способна да си върне Крим с военни средства“, добави Чиввис, който понастоящем е сътрудник във фондацията „Карнеги“ във Вашингтон.

Както се отбелязва в материала на изданието, представители на администрацията на САЩ многократно са избягвали въпросите дали Вашингтон ще подкрепи усилията на Киев по въпроса за Крим.

Докато американските служители официално твърдят, че Вашингтон ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, в същото време те „не желаят да подкрепят напълно амбициите на Киев“.

Според изданието това отчасти се дължи на факта, че настъплението на украинската страна ще изисква тежко въоръжение — ракети с голям обсег, танкове и изтребители.

По-рано украинският президент Владимир Зеленски заяви, че Киев се готви за военно превземане на Крим. Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков заяви, че Кремъл не може да си представи обстоятелствата, при които териториалната принадлежност на полуострова може да се промени отново.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа