Ще успее ли Кълъчдароглу да детронира Ердоган?

Ще успее ли Кълъчдароглу да детронира Ердоган?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.03.2023
  • Share:

Кемал Кълъчдароглу ще се изправи срещу Реджеп Ердоган на президентските избори в Турция на 14 май. Ключови за евентуалната му победа ще се окажат гласовете на кюрдите. Ще го подкрепят ли?

 

 

На 14 май в Турция ще се проведат ключови президентски и парламентарни избори. Дългогодишният държавен глава Реджеп Ердоган ще се кандидатира отново. Срещу него се изправя Кемал Кълъчдароглу - кандидат на опозиционната коалиция от шест партии. Те имат една обща цел - да предотвратят преизбирането на Ердоган.

Третата по големина партия в страната обаче не е част от алианса: прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН). Според различни оценки между 15 и 20 на сто от избирателите в Турция са от кюрдски произход. Това прави гласовете на кюрдите изключително важни при определянето на победителя. 

Повечето кюрди вероятно ще подкрепят Кълъчдароглу

Има сигнали, че ДПН също ще подкрепи Кълъчдароглу. Поведението на кюрдските избиратели по принцип е прагматично. Много кюрди искат да се сложи край на правителството на Ердоган, от което са все по-потискани в последните години.

 

Кемал Кълъчдаролу заедно с кмета на Истанбул Екрем Имамоглу и кмета на Анкара Мансур Яваш

 

Подкрепата за партията на Ердоган непрекъснато се срива в районите в Югоизточна Турция, където доминира кюрдското население. В Диарбекир например през 2018 г. Партията на справедливостта и развитието на действащия президент получи около 21,5% от гласовете. Социолозите изчисляват, че подкрепата за Ердоган там в момента е едва седем на сто.

Институтът Rawest изследва политическите нагласи в кюрдските региони. Неговият директор Рож Гирасун подчертава пред ДВ, че много кюрди сега намират Кемал Кълъчдароглу за симпатичен: "За кюрдските избиратели Кълъчдароглу е приемлив избор. Те са привлечени от неговата политика. Можем да кажем, че той е човек, за когото кюрдите биха гласували с чиста съвест."

Гирасун подчертава, че в очите на кюрдите Кълъчдароглу като личност винаги се е радвал на повече подкрепа, отколкото неговата партия. "Ако това доверие се съчетае с другите избиратели на опозиционната коалиция и на ДПН, можем да заключим, че Кълъчдароглу ще получи сериозна подкрепа от кюрдските избиратели", казва Гирасун.

На 14 май в Турция ще се гласува и за парламент. На парламентарните избори през 2018 г. ДПН получи около 65,5% от всички подадени гласове в Диарбекир. Експертите смятат, че повечето кюрдски гласоподаватели отново ще дадат гласа си за партията. Но на другата бюлетина - тази за президент, мнозинството навярно ще подкрепи Кълъчдароглу.

"Няма по-добър от него"

Низам Йозбек работи в кафене в Диарбекир. "Няма по-добър от него”, казва той по адрес на Кълъчдароглу. Йозбек е убеден, че правата на кюрдите ще бъдат защитени при евентуална победа на кандидата на опозицията. Въпреки това той казва, че няма как политикът да постигне грандиозни промени за кратко време на фона на политическото и икономическо положение, в което се намира Турция. "Ситуацията в Турция е пределно ясна. Не очаквам нищо от него в краткосрочен план. Но ако му се даде малко време, съм убеден, че  ще подобри и коригира много неща", казва Йозбек.

Търговецът Нихат Кус също е положително настроен към кандидатурата на Кълъчдароглу. Той казва, че всички граждани на Диарбекир мислят като него. Повечето от тях са разочаровани от сегашното управление, обяснява той: "Хората най-накрая искат да постигнат просперитет. Това е нашата надежда. Хората се борят за хляба си, а не за политика". Биргюн Демирташ работи в здравния сектор в Диарбекир. Тя подчертава, че е наложително следващият президент да се вслуша в исканията на кюрдите: "Кюрдският народ иска правителството да осъзнае, че ние съществуваме. Кюрдите не искат нищо повече."

Държавният служител Дженгиз Йозбек също подкрепя Кълъчдароглу. Според него страната се нуждае от правосъдие и върховенство на закона. Той обръща внимание на икономическата ситуация, която постоянно се влошава. Трябва да се даде шанс на Кълъчдароглу, казва Йозбек. Според него това, че социалдемократът ще управлява с подкрепата на общо шест партии,  ще осигури баланс - нещо много различно от ситуацията в Анкара в момента. "Сегашното правителство е в ръцете на един човек. Би било хубаво, ако Ердоган приемаше съвети от хората около себе си. Но той не го прави: вместо това действа сам, поради което имаме икономически трудности - или проблеми като при земетресението преди месец."

Все по-малко кюрди подкрепят Ердоган

Диарбекир също беше засегнат от земетресението на 6 февруари. Повече от 400 души загинаха при бедствието, а хиляди загубиха домовете си. В много градове хората се оплакват, че са получили помощ от държавата твърде късно, ако изобщо подобна им е била предоставена.

Но в Диарбекир все още има кюрди, които подкрепят Ердоган. Филиз Каратас е убедена, че Кълъчдароглу ще навреди на Турция. "Ердоган даде толкова много на Турция", казва тя.

Въпреки че не е сигурно дали мнозинството от кюрдските гласоподаватели действително ще избере Кемал Кълъчдароглу, е ясно, че поддръжниците на Ердоган сред кюрдите са малко. Особено с оглед на факта, че ПСР на Ердоган в момента е в коалиция с ултранационалистическата "Партия на националистическото действие”. От години тя води агресивния и дискриминационен курс на турското правителство спрямо кюрдите.

Така например от година и половина тече процедура за забрана на кюрдската партия ДПН. Главният прокурор обвинява партията в сепаратизъм и връзки с терористи. В резултат на политически мотивиран съдебен процес ДПН наскоро временно загуби достъп до държавно финансиране. След решение на конституционния съд обаче партията отново има достъп до публични средства. Влиятелният ѝ бивш лидер Селахатин Демирташ пък от години е в затвора.

Станете почитател на Класа