Съдът в Хонконг хвърли в затвора организаторите на годишнината от Тянанмън

Съдът в Хонконг хвърли в затвора организаторите на годишнината от Тянанмън
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.03.2023
  • Share:

Съд в Хонконг остави в затвора трима бивши членове на група, която организира годишни бдения, за да отбележи репресиите на площад Тянанмън през 1989 г. в Китай.
38-годишната Чоу Ханг-тунг, видна продемократична активистка от Хонконг и бивш заместник-председател на Хонконгския алианс в подкрепа на патриотичните демократични движения в Китай, е една от осъдените. Другите двама са Тан Нгоккуан и Цуи Хонкуон.
Тримата бяха арестувани в събота за четири месеца и половина за това, че не са изпълнили искане на полицията за национална сигурност за информация.
Говорейки преди произнасянето на присъдата, Чоу беше предизвикателна, критикувайки това, което тя описа като „политическо" естество на делото и решението на съда да укрива ключови факти.
„Ще продължим да правим това, което винаги сме правили, а именно да се борим срещу лъжата с истина, срещу унижението с достойнство, тайната с откритост, лудостта с разум, разделението със солидарност. Ще се борим с тези несправедливости, където трябва, било то на улицата, в съдебната зала или от затворническата килия", каза Чоу от подсъдимата скамейка в реч, която беше прекъсвана няколко пъти от магистрата Питър Лоу.
Наказанието лишаване от свобода е по-малко от шестмесечния максимален срок за обвинението.
Вече разпуснатият Алианс беше главният организатор на бдението на свещи в Хонконг на 4 юни за жертвите на репресиите на площад Тянанмън в Китай. Всяка година той привличаше десетки хиляди хора в най-голямото публично честване от този вид на китайска земя.
Алиансът беше обвинен от прокурора, че е „чуждестранен агент" заради неидентифицирана организация, от която се твърди, че е получил 20 000 хонконгски долара (2 563 щатски долара).
Адвокатът на защитата, Филип Дайкс, каза, че „непознаването на самоличността" на предполагаемото чуждестранно правителство или юридическо лице е много необичайно и затруднява смекчаването на обвиненията за чужд агент".
Законът за националната сигурност наказва действия, включително подривна дейност и тайно споразумение с чужди сили. Той беше критикуван от някои западни правителства като инструмент за смазване на несъгласието.
Китайското правителство и контролираното от континенталната част правителство на Хонконг казват, че законът е донесъл стабилност, откакто беше приет през 2020 г. в отговор на масовите продемократични протести през 2019 г.

Станете почитател на Класа