Иран и Саудитска Арабия ще възстановят връзките си след преговори с посредничеството на Китай

Иран и Саудитска Арабия ще възстановят връзките си след преговори с посредничеството на Китай
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.03.2023
  • Share:

Иран и Саудитска Арабия, двата големи петролни съперника в Близкия изток, се споразумяха да възстановят връзките си и да отворят отново посолства, седем години след като отношенията бяха прекъснати.
Споразумението дойде след преговори с китайско посредничество, проведени в Пекин. „В резултат на разговорите Иран и Саудитска Арабия се споразумяха да възобновят дипломатическите отношения и да отворят отново посолствата в рамките на два месеца", съобщи иранската държавна информационна агенция Irna, цитирайки съвместно изявление.
Рияд прекъсна връзките си с Техеран, след като ирански протестиращи нападнаха саудитски дипломатически мисии в Иран през 2016 г. след саудитската екзекуция на уважавания шиитски духовник Нимр ал-Нимр. Съперничеството между предимно шиитския Иран и сунитската Саудитска Арабия доминира в политиката на Близкия изток през последните години, разпространявайки се в Сирия, Ирак, Ливан и Йемен.
„След изпълнение на решението външните министри на двете нации ще се срещнат, за да подготвят размяната на посланици", каза иранската държавна телевизия.
Споразумението има потенциално широки последици за ядрената сделка с Иран и гражданската война в Йемен, където двете страни са вкарани в прокси война, и показва новата решимост на Саудитска Арабия да провежда външна политика, независима от Запада. Саудитската агенция по печата потвърди споразумението, в което се казва, че двете страни са се съгласили да зачитат държавния суверенитет и да не се намесват взаимно във вътрешните работи.
В изявлението се казва още, че Рияд и Техеран са се съгласили да активират споразумение за сътрудничество в областта на сигурността, подписано през 2001 г.
Хосеин Амир-Абдолахиан, министър на външните работи на Иран, каза: „Връщането на нормалните отношения между Иран и Саудитска Арабия предоставя голям капацитет на двете страни, региона и ислямския свят. Политиката на съседство, като ключова ос на външната политика на правителството, се движи силно в правилната посока, а дипломатическият апарат активно стои зад подготовката на още регионални стъпки".
Преговорите между Саудитска Арабия и Иран за потенциално помирение продължават от години главно в Ирак, така че е изненада, че сделката беше подпечатана в Китай. Шамхани, секретар по националната сигурност на Иран, призна и ролята на Багдад, като каза, че оценява усилията на Ирак за домакинството на пет кръга от преговорите между Иран и Саудитска Арабия и добави, че техните усилия са били ценни за прокарването на пътя за споразумението.
Сделката обаче може да има отражение върху ръководените от САЩ усилия за икономическо изолиране на Иран чрез санкции. Ако има истинско затопляне на отношенията на Саудитска Арабия с Техеран, една от последиците вероятно ще бъде саудитски инвестиции в Иран.
Говорейки в Лондон по-рано тази седмица, саудитският външен министър, принц Фейсал бин Фархан ал Сауд, защити връзките на Саудитска Арабия с Китай, като каза: „Китай е нашият най-голям търговски партньор. Освен това е най-големият търговски партньор на повечето страни. И това е реалност, с която ще трябва да се справим. Китай за нас е важен и ценен партньор в много области. Имаме отлични работни отношения в много сектори. Но ние сме казвали и повтаряме това, винаги ще гледаме собствените си интереси. И ние ще ги търсим на запад и на изток."
Той също така подчерта, че вярва, че иранските ядрени преговори в сегашната им форма са замиращи и би било по-добре да се промени форматът, така че да бъдат включени други изключени в момента регионални сили, които са най-засегнати от ядрената програма на Иран.
В Йемен саудитците подкрепят международно признатото правителство в осемгодишна гражданска война срещу подкрепяните от Иран бунтовници хути, базирани на север, но търсят начин да сложат край на войната чрез провеждане на частни преговори в Оман с хутите .
Саудитска Арабия ще се надява, че Иран ще спре безпилотните и ракетните удари на хутите срещу кралството и че Иран ще помогне в разговорите на Саудитска Арабия с хутите.
Пактът не означава непременно някаква промяна в саудитския подход към палестинския конфликт, той предупреждава Израел, че е на път да предизвика опасни кръвопролития.
Сделката обаче ще предизвика безпокойство сред много израелски политици, които се стремят към глобална изолация за своя върл враг Иран. Нафтали Бенет, бившият израелски премиер, описа пакта като „сериозно и опасно развитие и фатален удар върху усилията за създаване на регионален съюз срещу Ислямската република".
Саудитска Арабия отказа да се присъедини към споразуменията на Абрахам, които нормализираха отношенията между Израел и някои арабски държави.

Станете почитател на Класа