Обединеното кралство ще увеличи бюджета за отбрана с $6 милиарда през следващите две години

Обединеното кралство ще увеличи бюджета за отбрана с $6 милиарда през следващите две години
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.03.2023
  • Share:

Британското правителство ще увеличи разходите си за отбрана с 5 милиарда лири (6 милиарда долара) през следващите две години в светлината на конфликта в Украйна, се казва в изявление на кабинета на британския премиер Риши Сунак.
Според изявлението, инвестицията в отбраната ще е обявена в 2023 Integrated Review Refresh, която е достъпна за четене от вчера. От тези пари 3 милиарда лири (3,6 милиарда долара) ще бъдат похарчени за отбранителното ядрено предприятие, докато останалите средства ще „попълнят и подпомогнат нашите запаси от боеприпаси, за да заменят дарените на Украйна", се казва в изявлението.
Сунак в дългосрочен план ще постави амбицията да увеличи разходите за отбрана на страната си до 2,5% от БВП, от малко над 2% сега, съобщи кабинетът на министър-председателя на Обединеното кралство. В момента бюджетът на Министерството на отбраната възлиза на 48,6 милиарда паунда (58,4 милиарда долара).
Генерал сър Патрик Сандърс, началник на Генералния щаб, предупреди, че може да напусне, освен ако Министерството на отбраната на кралството не успее да увеличи разходите за отбрана на фона на нарастващите заплахи за сигурността, съобщиха по-рано британски вестници.

Станете почитател на Класа