Франция оспорва второто място на Русия като втори износител на оръжие

Франция оспорва второто място на Русия като втори износител на оръжие
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.03.2023
  • Share:

Франция оспорва позицията на Русия като втори по големина износител на оръжия в света след САЩ, докато делът на Великобритания на световния пазар е намалял, установи анализ на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (Sipri), озаглавен „Тенденции в международните оръжейни трансфери".
Рязкото увеличение на продажбите и бъдещите поръчки на оръжие за страни в Азия, Океания и Близкия изток през последните пет години предполага, че френските доставчици могат да надминат своите руски конкуренти в рамките на едно десетилетие.
Делът на Франция в глобалния износ за отбрана възлиза на 11% в периода 2018-22 г. спрямо 7,1% през 2013-17 г. – увеличение от 44%. Индия, Катар и Египет са най-големите й клиенти.
В същото време делът на Русия в световния износ на оръжие е намалял с 31% – от близо една четвърт от всички продажби (22%) през петте години до 2017 г. до 16% през последните пет години. Сривът на руския износ се случи през последните три години, като продажбите в Китай и Египет, два от най-големите му пазари, бяха подложени на натиск, според доклада.
„Вероятно е обемът на поръчките от тези две държави да намалее през следващите години. Египет, например, анулира голяма поръчка за бойни самолети през 2022 г., вероятно поради натиск от страна на САЩ, а Китай става все по-малко зависим от руския внос, тъй като увеличава вътрешното производство на модерни големи оръжия. Ниският обем предстоящи доставки от Русия показва, че нейният износ на оръжия вероятно ще продължи да намалява през следващите години." казват авторите на доклада на Sipri.
Русия е вторият по големина износител на оръжие в света от най-малко три десетилетия, като продажбата на бойни хеликоптери и самолети е опората на нейната отбранителна индустрия.
Питер Веземан, старши изследовател в Sipri и един от авторите на доклада, каза „Франция може да тласне напред, като се има предвид активността на френската държава в разширяването на нейния отбранителен сектор и въздействието на западните санкции и дипломатическите усилия върху Русия след инвазията в Украйна. Франция отбеляза рязко увеличение на износа на оръжия по отношение на доставките. В същото време френската оръжейна индустрия, подкрепена от френското правителство, успя да подпише още големи сделки за износ на оръжия, като доставките са планирани през следващите години. Франция има значително повече поръчани оръжия за износ от Русия, което предполага, че е възможно през следващото десетилетие износът на френски оръжия да бъде в същия порядък или дори по-голям от този на Русия."
Отбранителният сектор на Обединеното кралство не успя да сключи сделки с ключови партньори като Саудитска Арабия през последните години, което доведе до свиване на износа на оръжие с над една трета (35%), намалявайки глобалния дял на страната в износа на оръжия от 4,7% между 2013 г. и 2017 г. до едва 3,2% през 2018-22 г.
Петте най-големи износители на отбрана са САЩ, Русия, Франция, Китай и Германия, които представляват над три четвърти (76%) от целия износ на оръжие.
САЩ остават световната суперсила в продажбите на оръжия и надграждат своята роля. Техният износ е нараснал с 14% през 2013-17 г. и 2018-22 г., а делът им в общия световен износ на оръжие се е повишил от 33% на 40%.
Украйна стана основен вносител на оръжие през 2018-22 г. Тя беше 14-ият най-голям вносител на оръжие в света в началото на периода и третият по големина през 2022 г.

Станете почитател на Класа