КНДР изстреля две крилати ракети от подводница

КНДР изстреля две крилати ракети от подводница
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.03.2023
  • Share:

Северна Корея изстреля две крилати ракети в неделя, съобщи Йонхап, позовавайки се на севернокорейски медии.
Според информационната агенция "стратегическите крилати ракети" са били изстреляни от подводница.
В понеделник южнокорейските и американските войски трябваше да започнат 11-дневни съвместни учения, наречени „Freedom Shield 23", които ще се проведат в мащаб, невиждан от 2017 г. Ученията ще укрепят комбинираната отбранителна позиция на съюзниците, казаха военните, и ще включват полеви учения, включително десанти.
Северна Корея отдавна е настръхнала заради ученията, които смята за репетиция за нахлуване. Тя проведе рекорден брой ракетни тестове и тренировки през изминалата година, в е опит да засили ядреното си възпиране и да направи повече оръжия напълно оперативни.
„Американските империалисти и южнокорейските марионетни сили стават все по-неприкрити в своите военни маневри срещу КНДР", заявиха държавните медии на Северна Корея.
KCNA твърди, че стратегически крилати ракети са били изстреляни от подводницата "8.24 Yongung" във водата край източното крайбрежие на Корея в ранните часове на неделя. Ракетите са изминали 1500 километра (932 мили), преди да ударят цел в морето, се казва в доклада на KCNA.
Северна Корея има голям подводен флот, но 8.24 Yongung е единствената известна експериментална подводница с балистични ракети. Анализаторите казват, че тя играе решаваща роля в разработването на ракети, подводни технологии и оперативни процедури, както и практическото обучение на нови подводничари.
Докато наблюдаваше учение за изстрелване на балистична ракета с малък обсег (SRBM) в четвъртък, севернокорейският лидер Ким Чен Ун нареди на военните „да засилят ученията за възпиране и реагиране на истинска война, ако е необходимо".

Станете почитател на Класа