Си Дзинпин обеща да се противопостави на „про-независимите“ влияния в Тайван

Си Дзинпин обеща да се противопостави на „про-независимите“ влияния в Тайван
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.03.2023
  • Share:

Си Дзинпин подчерта необходимостта да се противопостави на „про-независимите" влияния в Тайван, докато закриваше Общокитайското събрание на народните представители (ОСНП) след седмица, в която парламентът подпечата безпрецедентен трети мандат на президента на Китай, а по върховете на правителството ключови роли бяха сменени.
В речта си, излагайки своите приоритети за Китай, Си описа необходимостта от „национално обединение като същност на националното подмладяване", поставяйки въпроса за отношенията на Тайван с Китай като фокус на новия политически мандат. „Трябва активно да се противопоставяме на външните сили и сепаратистките дейности за независимостта на Тайван. Трябва непоколебимо да напредваме в каузата за национално подмладяване и обединение", каза Си, сред бурни аплодисменти. Си, който преди не е изключвал използването на сила срещу Тайван, подчерта необходимостта от „насърчаване на мирното развитие на отношенията между двете страни на пролива".
Китайската комунистическа партия никога не е управлявала Тайван, самоуправляваща се демокрация, но го смята за ренегатска провинция, която трябва „да обедини с континента, със сила, ако е необходимо". Си все повече приоритизира претенциите на Китай към Тайван, представяйки ги като исторически императив на фона на нарастващото напрежение със САЩ. Си подчерта необходимостта от укрепване на армията, превръщайки я в „голяма стоманена стена за защита на суверенитета и националните интереси на Китай".
Той също така призова за по-голяма икономическа самостоятелност и необходимостта от координиране на развитието и сигурността. „Сигурността е основата за развитие. Стабилността е основата за просперитет."
Ли Цян, дългогодишен съюзник на Си, беше повишен в премиер, втората най-влиятелна позиция в китайската комунистическа партия. Бившият шеф на Шанхайската комунистическа партия замени Ли Къцян, който се оттегли след два петгодишни мандата.
Ли Цян, който сега е натоварен с възстановяването на китайската икономика след три години на Covid ограничения, се опита да вдъхне доверие на бизнеса. „Предприемачите и фирмите в Китай ще получат пространство и достатъчно възможности да се развиват в среда, базирана на правила и култура на уважение", каза премиерът пред репортери по време на първия си брифинг за медиите. Партията през последните години предприе репресии срещу технологичните компании в опит да установи контрол над най-големите предприятия и бизнес елита в Китай.
В списъка с други назначения имаше по-малко промени от очакваното, като повечето министри в кабинета запазиха постовете си.
Правителството си постави цел за икономически растеж за 2023 г. от около 5% спрямо 3% миналата година, което беше сред най-слабите резултати от десетилетия.

Станете почитател на Класа