Защо японският премиер е в Киев, докато Си Цзинпин е в Москва

Защо японският премиер е в Киев, докато Си Цзинпин е в Москва
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.03.2023
  • Share:

Японският министър-председател Фумио Кишида пристигна на изненадващо посещение в Киев. Всички лидери на страните от Г-7, с изключение на Япония, вече се срещнаха с украинския президент Володимир Зеленски.

 

 

Посещението беше пазено в тайна до пристигането на високопоставения гост в Украйна. Преди това Кишида се срещна с индийския министър-председател Нарендра Моди в Ню Делхи. Очаква се Кишида и Зеленски да обсъдят подкрепата на Япония за възстановяването на Украйна. Кишида планира да демонстрира решимостта на страната си да подкрепи Украйна преди срещата на върха на лидерите на Г-7 в Хирошима през май.

 

Посещението е важно като част от глобалните процеси и противопоставянето между САЩ и КНР

Фумио Кишида е изключително важен гост, като се има предвид политическата и икономическата тежест на страната му и отслабената азиатско-тихоокеанска линия на украинската външна политика. Логично е да се задават въпроси относно причините за посещението и възможните резултати.

Първо, посещението е важно като част от глобалните процеси и противопоставянето между САЩ и КНР. Китай активизира външната си политика, включително като влиза в конфликти, в които по един или друг начин са намесени американски интереси. Може да се спомене влизането на Техеран и Ел Рияд в диалог. Или пък „позицията“ на КНР по отношение на войната в Украйна и посещението на Си в Москва.

Посещението в Киев на представител на държава партньор на САЩ от същия регион е логично от гледна точка на сдържането на инициативите на Пекин.

На второ място, трябва да се вземе предвид японско-руското направление. Струва си да се припомни, че между Япония и Русия все още няма мирен договор и съществуват териториални спорове. В резултат на настоящата фаза на руско-украинската война, започнала през 2022 г., позицията на Русия като глобален играч вече е отслабена. В такъв случай активизирането на японско-украинските отношения и играта на Токио в държавите от бившия Съветски съюз е логично.

 

Япония вероятно ще обяви някакъв пакет от помощи и обещаващи проекти

На трето място, не бива да се подценява японско-украинското направление. В момента Япония помага на Украйна, но е важно да се мисли за следвоенния период. И тук има пряк интерес на японския бизнес и японските власти да „влязат“ в украинската икономика. Още повече, че търсенето ще бъде голямо и обичайните връзки на Украйна с Русия и нейните партньори не са актуални. Ето защо, говорейки за азиатското направление, е възможно да се създадат условия за японско-китайска конкуренция в развитието на украинското направление.

Ще има ли шумни резултати днес? Съмнявам се. Япония вероятно ще обяви някакъв пакет от помощи и ще обяви перспективни проекти. А след това домашната работа на Украйна е да създаде условия за изпълнение на обявените планове.

 

 

Игор Тишкевич , Униан

 

Станете почитател на Класа