Spiegel: Германия планира да увеличи военната помощ за Киев пет пъти поради «големите материални загуби на ВСУ»

Spiegel: Германия планира да увеличи военната помощ за Киев пет пъти поради «големите материални загуби на ВСУ»
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    31.03.2023
  • Share:

Германското правителство възнамерява драстично да разшири военната помощ за Украйна през следващите години, съобщава Der Spiegel, позовавайки се на поверително писмо от Министерството на финансите на Германия до бюджетната комисия на Бундестага с искане за допълнителни средства. Общият размер на помощта ще нарасне значително – от сегашните €3,2 млрд. до повече от €15 млрд. В писмото се посочва, че необходимостта от увеличаване на финансирането се дължи на „високите материални загуби на Въоръжените сили на Украйна“.

 


Spiegel: Германия планира да увеличи военната помощ за Киев пет пъти поради "големите материални загуби на ВСУ"

 

През текущата финансова година Берлин вече отдели 2,2 милиарда евро за „модернизиране на партньорските държави в областта на сигурността, отбраната и стабилизацията“. Министерството на отбраната използва тези пари за плащане на повечето доставки на оръжие за Украйна, както и за попълване на запасите от оръжейни системи, предоставени на Киев от складовете на Бундесвера.

Тази година сумата ще се увеличи повече от два пъти – от  3,2 милиарда евро до над 5,4 милиарда евро.Точно това е сумата, поискана от Министерството на отбраната след консултации с Министерството на външните работи, пише изданието.

 

 

К.К

Станете почитател на Класа