Откриха пищна винарна в руините на Вила Квинтилии до Рим

Откриха пищна винарна в руините на Вила Квинтилии до Рим
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.04.2023
  • Share:

От всички римски руини, които населяват един приятен пейзаж от борови дървета и ливади, под далечния поглед на хълмове, вилата на Квинтилиите е може би най-впечатляващата – почти цял град в миниатюра, обхващащ около 24 хектара.
Разположена на древния път Виа Апиа, минаващ на югоизток от Рим, вилата е имала собствен театър, арена за състезания с колесници и комплекс от бани със стени и подове, облицовани с разкошен мрамор.
Но историята на вилата, чийто произход е през втори век сл. н. е., току-що стана още по-забележителна с откриването на сложна винарна, несравнима по пищност в римския свят. Винарната, точно отвъд границите на Рим през античността, е била разположена в някогашния пейзаж от овощни градини и земеделски земи, осеяни с монументални гробници и вилите на супер богатите.
Съоръжението включва поредица от луксозни трапезарии с изглед към фонтани, бликащи с младо вино. Има и облицовани с мрамор места за мачкане, където поробените работници да стъпкват новото набрано грозде, а императорът да ги наблюдава, докато пирува със свитата си.
„Вилата на Квинтилиите е била удивителен малък град, завършен от луксозна винарна за самия император, за да се отдава на своите вакхически тенденции", каза археологът д-р Емлин Дод, зам-директор на Британското училище в Рим и експерт по древно винопроизводство . Той публикува откритията на археолозите в научното списание Antiquity.
Откриването на древната римска винарна става случайно, когато археолози от италианското министерство на културата се опитват да намерят един от началните постове за арената на вилата. Пистата за състезания с колесници е построена от император Комодус, който е царувал от 177-192 г. сл. Хр. Оказа се, че по-късно винарна е построена над една от тези начални врати.
Известният с насилие Комодус е убил първоначалните собственици на вилата, богатите братя Квинтилии, през 182-3 г. сл. Хр. След това императорите лично поемат собствеността върху комплекса, като го разширяват и модифицират през вековете.
Фактът, че името Гордиан е щамповано в огромна вана за събиране на вино, означава, че императорът вероятно е построил винарната, или я е обновил. Това почти сигурно е бил Гордиан III, 238-244 г. сл. Хр., тъй като първият и вторият император с това име са царували само няколко дни.

Във вилата, която е отворена за обществеността, Дод посочи наскоро разкопаните правоъгълни зони за вино. „Обикновено тези зони за стъпване са покрити с водоустойчив бетон. Но тези бяха покрити с червен мрамор. Което не е идеално, тъй като мраморът става невероятно хлъзгав, когато е мокър. Но това показва, че който и да е построил това, е дал приоритет на екстравагантността на винарната пред практическите съображения".
След като се стъпква, смачканото грозде се откарва наблизо в двете механични преси с диаметър 2 метра. След това получената гроздова мъст се изпращала в три фонтана, които извирали от полукръгли ниши, поставени в стената на двора. След фонтаните, гроздовата мъст потичала по отворени канали в огромни керамични съдове за съхранение, поставени в земята – стандартна техника за винопроизводство в древен Рим, която създава стабилна микросреда за протичане на ферментацията.
Покрити трапезарии с широки отворени входове са разположени около трите страни на този открит двор. Хипотезата на Дод е, че тук императорът е пирувал, наслаждавайки се на пълния театрален спектакъл на производството на вино. Цялото съоръжение изглежда е проектирано с мисъл както за практичния аспект на производството на вино, така и за самия театър.
Хипотезата на Дод е, че императорът и неговата свита вероятно са посещавали вилата на Квинтилиите всяка година, за да открият реколтата за тази година с ритуал и грандиозен пиянски банкет.

Станете почитател на Класа