Как Шу премина от „златното дете на ККП“ до враг на държавата

Как Шу премина от „златното дете на ККП“ до враг на държавата
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.04.2023
  • Share:

Мечтата на Шу Жийонг е Китай да стане демократична страна, „красива, свободна, справедлива и щастлива". Това е просто желание, но в очите на властите неговата визия е опасна и подривна. 50-годишният адвокат по правата на човека и защитник на социалното равенство беше осъден на 14 години затвор, заедно с колегата си активист и адвокат Динг Джиакси, осъден на 12 години затвор. И двамата са осъдени за престъплението „подриване на държавната власт".
Контролираният от комунистическата партия съд обвини Сю в намерение да свали сегашния режим, като популяризира своята визия за „красив Китай". Според съдебното обвинение, „с поредица от статии, блогове, уебсайтове и тайни срещи, Сю, Дин и други активисти сериозно застрашават националната сигурност и социалната стабилност".
Но правителството някога се е отнасяло много различно по отношение на Сю и експертите казват, че драматичният живот на Сю символизира възхода и падението на злополучното движение за права в Китай.
Преди двадесет години Шу беше „златно момче", почитано от китайското правителство и държавните медии. Заедно с колегите си докторанти по право Тенг Бяо и Ю Джиланг, той успешно лобира в националния законодателен орган за премахване на правилата за задържане и репатриране на мигранти, след като млад мъж беше пребит до смърт в ареста. Триото беше приветствано от Министерството на правосъдието и държавната телевизия CCTV като част от „десетте най-добри юридически фигури за 2003 г.".
През следващите години Шу и Тенг си поставят за мисия да търсят справедливост за непривилегированите. Те и други адвокати създадоха Open Constitution Institute, център за правна помощ с нестопанска цел, който да предоставя безплатни правни съвети на хората с оплаквания. Шу също така провеждаше кампании за правата на образование на децата на работниците мигранти, разследваше извънзаконови „черни затвори", които затваряха вносителите на петиции и пишеше доклади за изследвания по социални въпроси. Той беше обсипан с награди от държавните медии и беше обявен за един от „Десетте най-забележителни млади лидери" от държавно списание през 2006 г.
Но с нарастването на популярността на Шу властите стават все по-предпазливи. През 2009 г. властите затвориха Open Constitution Institute, обвинявайки го в укриване на данъци. Шу беше задържан и му беше забранено да преподава. След освобождаването си той каза в интервю, че визията му остава непроменена: „Мечтая за страна, в която има демокрация, върховенство на закона, равенство и справедливост, просто и щастливо общество."
През следващите години Шу създава социалната кампания New Citizens Movement, свободна мрежа от активисти, които се срещат редовно, за да обсъждат проблеми с правата и бъдещето на страната. Когато Си Дзинпин дойде на власт в края на 2012 г., Сю написа отворено писмо, в което го предизвика да въведе конституционна демокрация. По това време полицията засили наблюдението си над него, като често го задържаше или го поставяше под домашен арест.
След като организира протести за равни права на децата мигранти и поиска официална прозрачност за частните активи, Сю бе арестуван през юли 2013 г. и вкаран в затвора през януари 2014 г. за „събиране на тълпа за нарушаване на реда на обществено място". Той се разплака, когато адвокатът му показа снимка на дъщеря му, родена две седмици преди произнасянето на присъдата.
Дори след освобождаването си през 2017 г. той настоява да прокара своите инициативи на гражданското общество – усилия, които съдебният обвинителен акт нарече „подкопаване на държавната власт чрез застъпничество за ненасилствена цветна революция". След събиране на около 20 адвокати и активисти в провинция Фудзиен през декември 2019 г. властите арестуваха повече от половината от участниците, включително Дин. Докато се криеше, Сю публикува есе, в което призова Си да подаде оставка заради коронавирусната криза и продемократичните протести в Хонконг. Той беше арестуван в Гуанджоу през февруари 2020 г. и заедно с Дин бяха съдени през юни 2022 г. за „подривна дейност срещу държавната власт".
Силното убеждение на Шу в демократичните ценности, неговото застъпничество за ненасилствена смяна на режима и способността му да привлича поддръжници се разглеждат от Комунистическата партия като „огромна заплаха".
ККП има причина да се страхува от идеалистични активисти с чувство за мисия - преди да дойде на власт през 1949 г., нелегалната комунистическа партия бързо се разрасна чрез мрежи от млади интелектуалци, които се заклеха да се борят с диктатурата на националистическото правителство.
Наблюдателите се опасяват, че дългата присъда и суровите условия в затворите означават, че Сю и Дин може никога да не излязат живи от затвора. Нобеловият лауреат Лиу Сяобо, който беше осъден на 11 години, почина в затвора през 2017 г.

Станете почитател на Класа