Ударите срещу украинските военновъздушни бази

Ударите срещу украинските военновъздушни бази
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.08.2023
  • Share:

Руските въздушно-космически сили изпратиха предупредителен сигнал на Запада

В нощта на 6 август руската армия предприе масирана атака срещу военни обекти дълбоко в Украйна.

 

 

 

Няколко вълни от въздушни и морски ракети и ударни БПЛА удариха едновременно военните летища Староконстантинов в Хмелницка област и Дубно в Ровненска област. Военният експерт, полковникът в оставка Виктор Литовкин обясни пред нашето издание защо тези цели са станали приоритет за руския Генерален щаб.

Летището в Староконстантинов е известно с факта, че на него са базирани фронтови бомбардировачи Су-24, които отидоха в Украйна след разпадането на СССР. Киев с помощта на Великобритания и Франция успя сериозно да увеличи огневата си мощ - западните съюзници прехвърлиха в Украйна самолетни крилати ракети с голям обсег Storm Shadow и SCALP EG и преоборудваха Су-24 в носители на тези ракети.

Обсегът на френско-британските ракети е до 500 километра. Това позволява на самолети Су-24 да ги изстрелват, без да навлизат в зоната на поразяване на нашите системи за ПВО. Тези ракети са ударили няколко пъти Чонгарския мост в Крим, както и важни цели в Луганск и Мариупол. Логично е, че за Генералния щаб на ВС на РФ тези ракети и базите на Су-24 са станали основен приоритет.

Според военните експерти е имало общо три серии удари: вечерта на 5 август с крилати ракети и "Кинжал", през нощта с безпилотни самолети "Гераниум" и "Калибър" и сутринта с крилати ракети Х-101. По мнението на експертите, събитията от 6 август са станали пример за извършване на различни видове атаки на едно и също място на кратки интервали. Според експерти новият разузнавателен спътник на Руската федерация "Кондор" е преминал над районите на авиобазите и е оценил щетите след ракетната атака. Тогава беше решено да се удари отново по леко повредените или неповредени цели.

Като цяло анализаторите смятат, че ускоряването на процеса на откриване и целеуказване показа, че въоръжените сили на РФ са започнали да премахват недостатъците на полевото и спътниковото разузнаване, за да ги направят по-точни и ефективни. Летище Староконстантинов е атакувано и преди. Но операцията трябваше да се повтори, тъй като в бившата Украинска ССР летището принадлежеше към първа категория. Поради близостта до границите с НАТО, бойните самолети не стояха на открити площи там, за тях бяха изградени затворени стоманобетонни убежища, от които в Староконстантинов има около 40 единици.

Унищожаването на самолетите, разпръснати в такива убежища, е трудна задача. Но изглежда, че този път руските ВКС са успели да го решат. Според военни телеграм – канали, след втория удар на летището в Староконстантинов експлозиите не спират около 40 минути - очевидно те са ударили склад с боеприпаси или експлозиви, чули са се мощни многократни детонации.

Както каза за нашето издание военният анализатор, полковника от запаса Виктор Литовкин , по този начин руските сили изпратиха ясен сигнал на западните ръководители на Украйна.

Руските въздушно-космически сили атакуват летищната инфраструктура на Украйна от година и половина. В същото време може да се предположи, че голяма част от летищата там са в една или друга степен разрушени. Наистина, през целия период на специалната операция нито един самолет на НАТО не кацна на нито едно от украинските летища – те са непригодни за приемане на такива самолети “, посочи Литовкин.

Въпреки това украинците се опитват по някакъв начин да възстановят летателната си инфраструктура. Този път нашите ВКС атакуваха точно тези обекти, от които излитат Су-24 и Су-25 на украинските ВВС. Също така близо до Староконстантинов и Дубно са складирани западни боеприпаси с голям обсег, които нашите сили се стремят да унищожат.

Анализаторът обясни защо точно сега нашите войски са концентрирали специални усилия върху унищожаването на летателната инфраструктура на Украйна.

През последните седмици на Запад се засилиха разговорите, че американските изтребители F-16 трябва да бъдат предадени на въоръжените сили на Украйна. Различни държави декларират готовност да обучат украински пилоти да управляват тези машини. И по този начин дадохме да се разбере на западните куратори на Киев, че колкото и да обучават пилоти и колкото и изтребители да прехвърлят, те ще бъдат изправени пред същата съдба на летищата, която сполетя съветските изтребители на ВСУ, ” – отбеляза Литовкин. – На излитане и кацане на F-16, теоретично, можете да научите всеки. Но да преподаваш въздушен бой - сам, по двойки, в полет или в група – това е много дълга история, поне година и половина.

Освен това американските самолети се нуждаят от нещо повече от летище с писта, каза той.

За да работите с изтребители F-16, имате нужда от добре оборудвано летище - с радарни станции, способни да виждат какво се случва в околното небе. Трябва да има техническа и оперативна част с висококласни специалисти, които да подготвят самолетите за полети и след това да ги обслужват следполетно.

В близост трябва да има завод за производство на въздух под високо налягане, рафинерия за реактивно гориво. И, разбира се, трябва да има складове с авиационни компоненти и боеприпаси. За да създадете всичко това, ви трябват милиарди долари, месеци работа и пълна безопасност на самите летища.

Но тази сигурност няма как да се случи - когато се опитват да създадат тази инфраструктура, руските ВКС ще се справят с нея по същия начин, както предишния ден - с летищата в Хмелницка и Ривненска области. Неотдавнашните удари по летища са пряк сигнал към Запада, планиращ доставката на F-16 в Киев,

Той също така припомни, че в близост до атакуваните летища най-вероятно са били съхранявани ракети с голям обсег - британски Storm Shadow и френски SCALP EG.

Разбира се, имаме системи за противовъздушна отбрана, които свалят ракети от този клас. Но нито една система за противовъздушна отбрана в света не сваля всички 100 процента от обектите в своята зона на отговорност. Човешкият фактор също е важен, така че винаги има възможност „да прилети нещо“. От сто ракети, дори 99 могат да бъдат свалени, но една все пак ще остане да лети и ще причини огромни щети. Това е нормална статистика за всяка война“, - каза Литовкин.

Той също така смята, че официално обявените от Запада обеми на доставки на самолети за Украйна не отговарят на реалните.

Мисля, че първо западните военни извадиха всички стари съветски самолети от складовете на източните съюзници и ги поставиха в Украйна, както официално, така и тайно. Второ, самата Украйна имаше в складовете си стари изтребители, които сега влизат в битка, въоръжени с ракети Storm Shadow.

Задачата на нашите въздушно-космически сили е да унищожат възможно най-бързо остатъците от тази въздушна армия, за да постигнат пълно господство във въздуха. Атаките по летища вече се прилагат системно и това се отразява на поддръжката на контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна от въздуха“, заключи военният експерт.

 

 

 

Василий Таран, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа