Захарова пита за изявление на Белия дом: Лъжа или глупост?

Захарова пита за изявление на Белия дом: Лъжа или глупост?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.09.2023
  • Share:

Говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова коментира в профила си в Телеграм медийни публикации, че в изявление Белият дом е уверил, че снарядите с обеднен уран не били радиоактивна заплаха.

Захарова привежда пример с Югославия, където войници на НАТО са били облъчени и какви са били последствията за тях.

„Медиите пишат: Белият дом заяви, че снарядите с обеднен уран, предадени на Киев, не представляват радиоактивна заплаха.

Какво е това: лъжа или глупост?

За токсичността на обеднения уран, за особената му опасност за човешкия организъм под формата на радиоактивен прах и за ефекта от замърсяването на почвата с радионуклиди е писано многократно, включително аз в отделна статия.

Бих искала да ви напомня, че на местата, където са използвани боеприпаси с обеднен уран, се наблюдава многократно увеличение на случаите на рак. Войниците на НАТО, на първо място италианските войници по време на агресията на Северноатлантическия алианс срещу Югославия, сами провериха това, без да знаят за последиците. Години по-късно италианският парламент издава доклад от 252 страници, в който подробно се описват резултатите от изследванията.

И така, от 7500 души, изложени на въздействието на токсични вещества и радиация, са починали 372 души (5 % – летален изход: всеки 20-ти човек). И те са починали от мъчителни ракови усложнения: бъбречна дисфункция, рак на белия дроб, рак на костите, рак на хранопровода, дегенеративно развитие на кожата, лимфом на Ходжкин, левкемия.

Преките жертви на югославската агресия – сърбите – също бяха жертви на използването на оръжия с обеднен уран. По данни на сръбското министерство на здравеопазването в районите, подложени на бомбардировки и удари на НАТО, се наблюдава значително увеличение на следните заболявания: онкологични заболявания, безплодие при мъжете, автоимунни заболявания, патологични усложнения на бременността, психични разстройства при децата.“

Станете почитател на Класа