Столтенберг призна, че украинските удари по руски кораби в Черно море са нанесени с ракети на НАТО

Столтенберг призна, че украинските удари по руски кораби в Черно море са нанесени с ракети на НАТО

Ударите на Украйна по кораби на руския Черноморски флот през последните две години от украинския конфликт бяха извършени с ракети, доставени от НАТО. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, представяйки годишния си доклад за сигурността на НАТО, съобщава ТАСС.

 

 

 

По думите му, „украинските удари по корабите на руския Черноморски флот“ са нанесени от „ракети Scalp и Storm Shadow, доставени от страните от НАТО“, и това според него „потвърждава важността на увеличаването на доставките на ракети ” до Киев. Столтенберг не уточни кой е извършил разузнаването и целеуказването по време на тези удари.

Руските хиперзвукови оръжия изискват от НАТО да създаде масивна и многопластова система за противовъздушна и противоракетна отбрана, заяви още Йенс Столтенберг. "Хиперзвуковите ракети са наистина сериозно предизвикателство, което показва, че Русия наистина инвестира интензивно в модерни оръжейни системи", каза той. - Това показва нуждата на НАТО от многопластова система за противовъздушна отбрана, комбинирана противоракетна и противовъздушна отбрана, както и значението не само на високото качество, но и на голямото количество (на средствата за противовъздушна и противоракетна отбрана). Стратегиите, които наблюдаваме в Украйна, са претоварване на противовъздушната отбрана чрез нанасяне на удари с вълни от ракети и безпилотни самолети едновременно".

Столтенберг увери репортерите, че НАТО „вече разполага със средствата да се защити срещу тези ракети“. В подкрепа на тази теза генералният секретар на Алианса повтори изявленията на украинските власти, че с помощта на американските системи "Пейтриът" те „ сауспели да свалят няколко руски хиперзвукови ракети“. „Това е причината развитието на противовъздушната отбрана да е един от основните приоритети за развитието на военния капацитет на НАТО“, подчерта той.

Станете почитател на Класа