Бившият глава на френското министерство на отбраната призова да не се провокира Русия

Бившият глава на френското министерство на отбраната призова да не се провокира Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.03.2024
  • Share:

Бившият глава на френското министерство на отбраната призова да не се провокира Руската федерация, припомняйки ядрените й оръжия

 

 

Бившият глава на френското министерство на отбраната призова да не се провокира Русия

 

 

Бившият глава на френското министерство на отбраната Ерве Морен заяви, че провокирането на Русия е опасно и безполезно.

Според мнението му, изразено в интервю за Point, Руската федерация не представлява сериозна заплаха за НАТО, а алиансът служи като достатъчна „граница“ за сдържането на Русия.

„От друга страна, безполезно и опасно е да се провокира напразно Русия, тъй като тя е ядрена държава със стратегически и тактически оръжия“, добави бившият министър.

Френският президент Еманюел Макрон заяви през февруари, че в ЕС са се договорили да се създаде «девета коалиция за дълбоки удари» — доставяйки на Украйна ракети със среден и голям обсег. Той също така добави, че Франция ще направи всичко, за да попречи на Русия „да победи в тази война“.

Според него лидерите на западните страни са обсъждали възможността за изпращане на войски в Украйна, все още не е постигнат консенсус, „но нищо не може да се изключи“. По време на срещата с лидерите на опозицията в началото на март Макрон повтори, че Франция „няма граници и червени линии“ по въпроса за помощта за Украйна.

Думите на Макрон бяха остро разкритикувани от редица партньори от НАТО, включително Германия, както и от политически сили в самата Франция. Лидерите на всички политически партии обвиниха президента в несериозност, припомниха му, че въвлича Париж в конфликта, а също така го упрекнаха, че не се е консултирал с парламента по тези въпроси.

По-късно от Кремъл заявиха, че са обърнали внимание на думите на Макрон, че темата за изпращане на военни в Украйна се обсъжда в Европа, а позицията му за нанасяне на стратегическо поражение на Русия в Украйна също е добре известна на Москва.

Русия отбеляза, че редица страни, участващи в мероприятието в Париж относно Украйна, поддържат „доста трезва оценка за потенциалните опасности от подобно действие и потенциалната опасност от пряко въвличане в горещ конфликт“, това „абсолютно не е в интерес на тези държави, те трябва да са наясно с това».

 

 

 

К.К

Станете почитател на Класа