Конфискацията на руските активи ще стане подарък за съперниците на Запада

Конфискацията на руските активи ще стане подарък за съперниците на Запада
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.03.2024
  • Share:

Responsible Statecraft: конфискацията на руските активи ще ускори процеса на дедоларизация и ще укрепи юана

 

 

Кампанията за преразпределяне на замразенитe руски средства ще помогне за промяна на световния финансов пазар, счита авторът на статията в RS. „Милитаризацията“ на западните валути ще подтикне Китай към укрепване на юана и ще се превърне в стимул за създаване на резервната валута на БРИКС.

 

 

Превод отResponsible Statecraft, САЩ:

 

Конфискацията на руските активи ще стане подарък за съперниците на Запада

 

 

Ако има пословичния „пистолет на Чехов“, който трябва да гръмне в продължаващия руско-украински конфликт, това са приблизително 380-те милиарда долара активи на руската централна банка в хазната на Съединените щати и (най-вече) на техните близки съюзници.

Замразените в самото начало на руската специална военна операция, тези средства станаха както мишена за най-суровите санкции на държавно ниво в историята (без да се броят санкциите на ООН), така и инструмент за радикална ескалация.

На този етап основният въпрос е дали страните от Г-7 ще решат да направят решителния преход от „замразяване“ към „завземане“: да конфискуват тези средства и да ги преразпределят, за да помогнат на Украйна. Този проблем се изостри на фона на отслабването на подкрепата на САЩ и Европа за Киев, както и новите заплахи за отбраната на Украйна.

В САЩ двупартийният закон REPO, одобрен от сенатския комитет по международни отношения, ще предостави на президента правото да «конфискува руските суверенни активи» и да ги предостави на «Фонда за подкрепа на Украйна» за възстановяването на страната.

Но от гледна точка на закона използването на конфискувани суверенни активи е безпрецедентно и затова е проблематично.

От икономическа гледна точка това е още по-малко целесъобразно — при това по няколко причини. Това е и значителен риск за отблъскване на съюзниците на САЩ, както и по-нататъшна дискредитация на «доларовата власт» на САЩ, повишаване на престижа на Китай с неговата «юанизация» и заплаха за американските активи зад граница.

Нормата на суверенния имунитет е една от нормите, които са валидни в международното право.

Според много експерти, именно този основопалагащ принцип обезпечава надеждността без изключния.

Това правило е закрепено в законодателството на страните по целия свят, включително в Закона в САЩ за върховенството на имунитета на чуждестранните държави.

Независимо от безспорния имунитет на централните банки, привържениците на конфискацията на активите привеждат за оправдание практиката «контрамерки».

Обикновено такива действия се предприемат само от непосредствено пострадалата страна, в дадения случай Украйна, но аргументите в полза на «колективните контрамерки» позволяват на държава от световната общност да претендира за възмездие.

Експертите, критуващи конфискацията на активитие, отбелязват липсата на подкрепа на ниво доктрина. Както справедливо прави изводите си Игрид Вюрт от Юридическата школа Вандерблит:

«Практиката на държавни контрамерки по възмездяване на ущърб е малка или отсъства напълно. Практика на контрамерки от страна на трети държави също е малка. Практика на контрамерки по лишаване от имунитет е малка или напълно липсва, както и прецеденти в подкрепа на лишаване от имунитет на централна банка в качеството им на такива»…

Станете почитател на Класа