Близо 70 процента от поляците не искат в еврозоната

Близо 70 процента от поляците не искат в еврозоната

70% от поляците не искат страната им да се присъедини към еврозоната. Гласоподавателите на консервативната "Право и справедливост" са най-скептични според последните проучвания, пише Euractiv.

 

 

Анкетата, проведена от United Surveys за Wirtualna Polska, показва, че 66,8% от поляците биха предпочели да запазят злотата, вместо да приемат еврото, а почти половината са "категорично против“ присъединяването към еврозоната. Едва 27,3% подкрепят въвеждането на европейската валута.

Присъединяването към еврозоната продължава да се радва на относително ниска подкрепа сред поляците 20 години след присъединяването на страната към ЕС, като гражданите са особено притеснени от нарастващите цени на основните стоки и фискалната политика, която става зависима от решенията, взети в Брюксел, гласи проучването.

Скептицизмът относно присъединяването към еврозоната също не зависи от политическата принадлежност, тъй като и гласоподавателите от националистическата опозиция, и проевропейските партии в сегашната управляваща коалиция, водена от Доналд Туск, са скептични.

Половината от гласоподавателите на управляващите съюзи, Гражданската коалиция (KO, EPP/S&D), Третият път (Renew/EPP) и Новата левица (S&D), са против приемането на валутата на ЕС, докато само 37% подкрепят подобно решение .

Гласоподавателите на Право и справедливост  и до голяма степен антиевропейската Конфедерация имат много по-негативно възприятие за еврото, като само 4% искат да се присъединят към еврозоната и 95% са против.

Само седем страни от ЕС са запазили националните си валути: България, Чехия, Дания, Унгария, Полша, Румъния и Швеция.

Станете почитател на Класа