Европейските елити са слепи за икономическия упадък на ЕС

Европейските елити са слепи за икономическия упадък на ЕС

Предстоящите избори за Европейски парламент съживиха дебата за бъдещето на Европейския съюз. Един популярен афоризъм в Twitter гласи: "САЩ иновира, Китай имитира, ЕС регулира“. Това е донякъде опростенческо – в крайна сметка Китай далеч не просто копира – но пък все още има доста истина по отношение ролята на ЕС.

 

 

 

И точно защото много политици днес интензивно ни убеждават, че ЕС е лидер на световния прогрес благодарение на регулации тук и там, трябва да се посочи, че според основните данни за това как се е развила икономиката на ЕС в дългосрочен план, през последния четвърт век, например в сравнение със САЩ, те грешат.

По-внимателното разглеждане на данните за световната икономика води до опити за релативизиране на това заключение, но основното послание остава; ЕС, съответно нейните елити, могат да говорят как Европа, която те идентифицират с ЕС, "води" света, но истината е, че тя губи своята привлекателност в дългосрочен план.

Много неприятни факти

Нека да опресним фактологията. Преди четвърт век, през 1997 г., измерена по БВП при тогавашните обменни курсове и свободна търговия, икономиката на ЕС представляваше приблизително 25 процента от световната икономика. Тогава Съединените щати са „по-голяма четвърт“, приблизително 27 процента. През следващия четвърт век Китай се превърна в икономическа сила, много бивши икономики от социалистическия лагер се интегрираха в световната икономика и станаха част от пазара на ЕС. От друга страна, третият по важност член, Великобритания, напусна Съюза, а днес Индия също излиза на световните пазари.

Но дори сега, при същите показатели, икономиката на Съединените щати съставлява една четвърт, 25 процента от световната икономика, но икономиката на ЕС е само малко повече от една шеста, 17 процента. Следователно значението на икономиката на ЕС за света се е сринало с приблизително една трета. С други думи, при настоящите обменни курсове, размерът на световната икономика се е утроил за 25 години, икономиката на Съединените щати се е увеличила почти три пъти и като цяло поддържа темпото, но икономиката на ЕС само е удвоила размера си.

Това са много неприятни факти за привържениците на този модел на функциониране на ЕС - но нека не се лъжем - тези, които днес вземат решенията за ЕС, се чувстват повече от комфортно в него. Те използват две линии, за да оспорят неприятните факти. Първата линия гласи, че населението в САЩ нараства по-бързо, отколкото в ЕС и дори че в САЩ се работи повече, т.е. повече работни часове на човек, отколкото в ЕС. Но, допълват, като се вземат ефектите от различните цени, тенденциите и сравненията на икономиките, общата картина изглежда значително по-добра за ЕС.

Ще пропусна ненужната полемика около аргумента, че в САЩ се работи повече. Това вероятно би имало значение само ако още живеехме в робство, навсякъде другаде броят на отработените часове се определя преди всичко от избора кой предлага и кой иска работа, и наистина няма нищо страшно, ако някой някъде работи повече. Прирастът на населението обаче играе роля, както и размерът на БВП на отделния човек. Не, за съжаление на ЕС тенденциите на растежа в него са значително по-ниски от тези в САЩ. БВП на глава от населението в ЕС е нараснал два пъти, за сравнение, в САЩ на глава от населението БВП се увеличава с 2,5 пъти. Освен това населението на ЕС е практически замръзнало (дори не е нараснало с пет процента, от 428 на 448 милиона жители), докато населението на САЩ е нараснало от 272 на 334 милиона жители, т.е. с повече от една пета. Значителна разлика и по двата показателя.

За защитниците на свръхрегулирания пазарен модел, прилаган в ЕС, по-интересен е аргументът, в който не гледаме размера на икономиката, а разликите в цените. След такава корекция продължавам да работя с индикатори, коригирани към днешните цени, делът на ЕС в световната икономика преди четвърт век беше приблизително същият (САЩ 20% и ЕС 19%), а днес е приблизително една четвърт по-нисък и в двата случая, 15%, като те почти се изравняват. Така че коригираният показател за растеж дори напротив, особено на глава от населението, облагодетелства ЕС пред САЩ.

Обаче нашата потребителска кошница е различна

Проблемът обаче е в съпоставимостта на продуктите и тяхната стойност за клиента за наистина дълъг период. Особено във време, когато естеството на сравняваните икономики се променя драматично. Един и същ продукт от гледна точка на статистиката може да има различна достъпност, различна наличност, различна стойност за клиента. За да не теоретизираме, кофола, най-популярната напитка тук и в Словакия, днес е нещо съвсем различно от преди 40 години, не химически, а по отношение на възприеманата стойност.

По онова време кофолата се възприемаше презрително като „комунистически заместител на кока-кола“, днес това е нещо, което моите деца постоянно пият, а си поръчват кока кола, само когато кофола не е налична. Същото се случи и с автомобилите Шкода. Спомняме си времената, когато известни анализатори и икономисти вярваха, че икономиката на Съветския съюз е значителен конкурент и стандартът на живот на социалистическия гражданин, като се вземе предвид например здравното обслужване, което той получава там "безплатно", е много приличен.

Свидетели сме как за повече от двадесет години обменните курсове на централноевропейските валути се засилват в реално изражение. Това не се дължи на колебание на пазара, това беше развитие, което, въпреки измерването на инфлацията, позволи на държавите да продават същите продукти и услуги на световните пазари на все по-добри цени. И дори не отчитам факта, че все още излизат нови продукти и услуги. Потребителската ни кошница очевидно е различна от тази преди 25 години и способността на статистическите нститути да се справят с това е много по-ограничена, отколкото бихме искали. Сравняването на така наречените изчистени реални показатели е необходимо за период от няколко години, когато колебанията на обменния курс могат да минат за конкурентноспособност и привлекателност на продукцията, но са практически безполезни за дълги периоди. Дълги години централноевропейските страни печелеха не от реално развитие на иономиката, а от играта с валутните курсове, от финансова спекула.

Тук вече си говорим за влияние върху събитията в света. Никой не се интересува, че европейският пазар, след като се коригират разликите в цените, е на теория със същия размер колкото американския. Двадесет и пет процента дял от световната икономика са наполовина повече от седемнадесет процента. Както се казва по чешките села, "голямото куче печели". И ние говорим за това дали ЕС може да повлияе на събитията другаде със своята тежест. Да, все още може, но с около една трета по-малко от преди четвърт век. Вероятно това се дължи на факта, че ЕС се е фокусирал повече върху регулирането, отколкото върху иновациите. САЩ продължават да са по-привлекателни икономически, затова населението им расте по-бързо, капиталовите инвестиции текат към тях, а това прави доларът по-ценен. Това не е недостатък, това е знак за успех.

„Тежкият” публичен сектор на ЕС

И последното сравнение, което се опитва да обхване на най-общо ниво каква е тежестта на държавата и тежестта на разходите на публичния сектор в ЕС и САЩ, спрямо общите разходи на публичния сектор в цялата световна икономика. За последните 25 години, период, в който, за разлика от ЕС, САЩ запазиха значимостта си в световната икономика въпреки нарастващата конкуренция от предимно азиатски страни, делът на САЩ, заделян за публичния сектор спрямо световната икономика е 24%, т.е. по-малко от техния дял от 27% в световната икономика. В сравнение със средното за света, САЩ имаха доста „по-лек“ публичен сектор спрямо размера на икономиката си.

За същия период ЕС, блок, представляващ по-малко от 25% от световната икономика през 1997 г., изразходва над 30% от разходите си за издръжка на публичния сектор. Още през 1997-ма се отчита разминаването между икономическия дял в световната икономика и издръжката на публичния сектор с цели шест процентни пункта, отколкото би трябвало. Дори днес тежестта на публичния сектор на ЕС е значително по-голяма от тежестта им в световната икономика и несъответствието, което можем да наречем „наднормено тегло“, нарасна.

Така че днес делът на разходите за публичния сектор на ЕС е почти една трета по-висок от дела на ЕС в световната икономика. Обратно, публичният сектор в САЩ днес все още е доста „по-лек“. Това е тяхното предимство.

Днес ЕС не се нуждае от увеличаване на държавата, публичния сектор, тежестта на регулациите и правилата. Точно обратното, има нужда от съкращаване. При това – драматично. Много ми се иска да осъзнаваме това преди предстоящите избори за ЕП.

 

 

 

 

Автор: Мирослав Сингър, lidovky.cz. ; Източник: lidovky.cz ; Превод за "Гласове" Юлия Семир Ал-Хаким

 

Станете почитател на Класа