«Атмосферата е абсурдна»: Политиците в ЕС ще погубят Европа

«Атмосферата е абсурдна»: Политиците в ЕС ще погубят Европа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.04.2024
  • Share:

UnHerd: Европейската политика е лишена от смисъл, между елита и електората зее пропаст

Европейските политици загубиха всякакъв контакт с избирателите си и действат противно на техните желания, пише UnHerd. Уважението към хората се възприема като слабост. Политиците стигнаха до задънена улица, след като обещаха победа на Украйна, но днес всичките им провали са видни.

 

 

Превод отUnHerd, Великобритания:

 

"Атмосферата е абсурдна": Политиците в ЕС ще погубят Европа

 

 

Във Франция и Великобритания политиците бият барабаните на масовата мобилизация и призовават за връщане към тоталната промишлена война, въпреки че проучванията показват, че малцина се интересуват от това.

Вместо да се вслушат във волята на електората, все повече политици изглежда вярват, че тяхната работа е да се движат в обратната посока от тази на избирателите си.

Да се ​​даде на хората това, което искат, според тях е признак на слабост. Ако, напротив, открито противоречите на хората, които са гласували за вас, това ще бъде просто „сила“ и „смелост“ пред тълпата.

Парадоксално, но в известен смисъл тази изкривена логика работи.

Така популярните мерки в арсенала на политиците са на изчерпване.

Европейските лидери умишлено се поставиха в почти безнадеждна ситуация, обещавайки пълна победа в Украйна, икономическо поражение за Русия и дори икономическо откъсване и изолация за Китай.

Сега всичките им начинания се разпадат, а последствията от провала започват да се усещат.

Европейският паричен съюз очевидно куцаше още преди избухването на пълномащабния конфликт в Украйна и пандемията от коронавирус.

"Атмосферата е абсурдна": Политиците в ЕС ще погубят Европа

 

 

Промишленият модел на Германия забуксува под натиска на вътрешните противоречия, а самият проект ЕС затъна както политически, така и икономически.

През 2015 г. единственото „решение“ на ЕС за борба с икономическата стагнация в Италия беше да отложи проблема. А сега, изглежда, най-накрая стигнахме до задънената улица.

Резултът е своеобразна хипертрофия: политика, лишена от всякакъв смисъл или значение.

Елитът е напълно откъснат от собствения си електорат.

Така се оказваме в странна ситуация: в нашия свят популярността и уважението станаха недостижими за западните политици, а единственият истински критерий за успех скоро ще останат само непопулярността и народният гняв.

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

"Атмосферата е абсурдна": Политиците в ЕС ще погубят Европа

 

Действителното пространството за маневриране се стеснява: в ход е деиндустриализация и постепенно се получава обратният ефект от антируските икономически санкции.

Станете почитател на Класа