Politico: Русия ще получи огромно стратегическо предимство, ако превземе Часов Яр

Politico: Русия ще получи огромно стратегическо предимство, ако превземе Часов Яр
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.04.2024
  • Share:

Руска победа в контролирания от Украйна град Часов Яр, който в момента е цел на продължителна военна офанзива, би застрашила сигурността на останалите контролирани от Украйна градове в Донецка област, каза високопоставен украински служител пред Politico.

 

 

„Ако руските окупатори успеят да превземат този град, те ще имат възможност да започнат офанзива срещу Константиновка, Дружковка, Краматорск и Славянск“, каза подполковник Назар Волошин, говорител на украинската армия. „Тези градове са последната крепост на Донецка област, която е под контрола на Украйна“, добави той.

Часов Яр е стратегически важен град, разположен на 10 километра от Бахмут. Разположен е на височини, изгодни за отбрана и даващи контрол над околността. В момента е под контрола на Украйна, но руснаците са преминали в офанзива и според източници имат заповед от Владимир Путин да го превземат до 9 май, Деня на победата.

Кремъл нареди Часов Яр да бъде превзет преди 9 май - денят, в който руснаците празнуват съветската победа във Втората световна война и свещен празник за руската военна пропаганда, която отчаяно се нуждае от голяма победа на фронта на войната.

Руски военни блогъри потвърдиха, че Часов Яр е важен крайъгълен камък по пътя към окупирането на цялата Донецка област и изпълнението на една от „главните цели на специалната операция, които Путин постави“. Руските сили използват предимството си в числеността на войските, за да организират атаки на малки групи с подкрепата на артилерия и авиация, изравнявайки сгради и критична инфраструктура с въздушни бомби и артилерия и след това изпращайки войските си да щурмуват украинските позиции.

Руските войски твърдят, че са само на 500 метра от Часов Яр, но Волошин каза, че градът и околностите му все още са под контрола на Киев. За да предотврати падането на града, украинското командване подсили бригадите, които се бият близо до Часов Яр, с боеприпаси, дронове и оборудване за радиоелектронна война.

Волошин каза, че въпреки постоянните атаки е малко вероятно руснаците да постигнат целта си. Той обаче подчерта, че Киев се нуждае от западна противовъздушна отбрана, самолети F-16 и други оръжия, за да може да промени ситуацията около Бахмут и Авдеевка, където руснаците се възползват от липсата на боеприпаси.

Станете почитател на Класа