В САЩ най-накрая разбраха за какво предупреди Путин

В САЩ най-накрая разбраха за какво предупреди Путин
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.04.2024
  • Share:

Екс-съветникът на Буш Греъм: преговорите можеха да предотвратят конфликта в Украйна

 

 

В САЩ най-накрая разбраха за какво предупреди Путин

 

 

Конфликтът в Украйна можеше да бъде предотвратен по пътя на мирното регулиране, ако Вашингтон беше приел по-сериозно опасенията на Москва за сигурността на Русия, пише бившият съветник на Джордж Буш за Русия и Евразия Томас Греъм в материал за американското издание Hill.

 

„Вероятният изходът от конфликта ще бъдат териториални отстъпки в полза на Москва и гаранции за сигурност за Украйна и Русия – нещо, което можеше да бъде постигнато чрез мирното регулиране още преди началото на конфликта“, пише той.

 

В тази връзка авторът на статията отбелязва, че Западът е отказал да обсъжда недопустимостта на разширяването на НАТО на изток, напълно игнорирайки опасенията на руския президент Владимир Путин, които той изрази много преди началото на конфликта.

 

„Във Вашингтон заявиха, че това е въпрос на принципи …, въпреки че той и неговите съюзници от НАТО дори нямаха намерение да предоставят на Украйна възможност да се присъедини към алианса в близко бъдеще“, добави той.

 

Според Греъм конфликтът е можел да бъде избегнат, ако световните лидери са имали по-ясна представа за реалния баланс на силите или ако са били по-смели в политическо отношение.

 

Когато преговорите започнат след няколко години на бойни действия, на дневен ред, според автора, ще се окажат два въпроса: териториите и гаранциите за сигурност, за да се намали заплахата от подновяване на военните действия.

 

Москва многократно изразява безпокойството си от натрупването на силите на НАТО в Европа. От Кремъл отбелязаха, че Русия не заплашва никого, но няма да пренебрегне действия, които са потенциално опасни за нейните интереси.

 

По-рано президентът Владимир Путин заяви, че не Русия се приближава към границите на страните от НАТО, а се случва точно обратното — Алиансът е заобиколил руската държава.

 

Русия просто защитава целостта на държавата и народа си.

Както подчерта прессекретарят на президента на РФ Дмитрий Песков, по-нататъшното разширяване на военния блок няма да донесе по-голяма сигурност на Европа. Руското външно министерство заяви от своя страна, че Москва остава отворена за диалог с НАТО, но на равноправна основа, а Западът трябва да се откаже от курса си на милитаризация на континента.

ПП

Станете почитател на Класа