Иран има сериозни козове в случай на следваща ескалация

Иран има сериозни козове в случай на следваща ескалация
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.04.2024
  • Share:

Отговорът на Техеран на унищожаването на иранското консулство в Дамаск показа, че няма непроницаема ПВО/ПРО. Можете да ги разсейвате и претоварвате с доста евтини дронове и ракети, но да удряте важните цели с хиперзвукови ракети, които не могат да бъдат прихванати.

 

 

 

Още на 26 октомври 2023 г. описах кои ключови съоръжения на израелска територия могат да станат мишени на ракетна атака от Иран и неговите съюзници:

1. Летище Бен Гурион в Тел Авив, основната връзка на Израел с останалия свят

2-3. Най-голямата петролна рафинерия в Хайфа и петролната рафинерия в Ашдод с по-малък капацитет осигуряват доставки на всички видове горива както за граждански, така и за военни нужди.

4. Израелският център за ядрени изследвания в Димона, където се намира ядреният реактор.

Ако тези четири цели бъдат ударени, Израел ще се изправи пред най-острата политическа и икономическа криза в своята история. Освен това е очевидно, че поражението на Димона ще доведе до радиоактивно замърсяване на значителна, ако не и цялата територия на Израел. Съответно, поради малкия си размер, той може да стане напълно необитаем в продължение на много десетилетия.

 

 

Важен детайл от ответния удар на Иран в нощта на 13 срещу 14 април 2024 г. е символичното участие на ливанската Хизбула. И има значителен арсенал от управляеми и неуправляеми ракети (повече от 100 хиляди) и обща граница между Ливан и Израел.

Сега на Запад много се пише, че повечето дронове и ракети са били свалени над териториите на съседни на Израел страни. В случай на масирана атака от ливанска територия това вече няма да се случи. И Техеран задържа този коз за следващия кръг на ескалация, така че САЩ и Израел да не могат да се подготвят с реален боен пример.

Ами да разберем разликата между атаките на територията на Израел и на територията на Иран. Площта на Иран е 1 648 195 km², населението е 89 648 хиляди души, а площта на територията на Израел е 20 770 km², населението е 9 539 хиляди души. Разликата по първия показател е почти 80 пъти, по втория – 9,4 пъти.

Това е за да се осъзнае какъв потенциал за конвенционални ракети е необходим, за да се нанесе стратегическо поражение на Иран. Единственият вариант тук е използването на ядрено оръжие. Израел го има. Освен това има САЩ с техния огромен ядрен арсенал.

Възниква обаче ситуация, при която са причинени неприемливи щети. Може да се направи на Израел с конвенционални оръжия.

Нека не изключваме възможността Иран вече да има няколко ядрени оръжия. Или ще ги създаде след няколко месеца при следващия кръг на ескалация. И тук ще има пряка заплаха за Съединените щати, дори и да не е предназначено за континенталната част на САЩ.

 

 

 

 

Автор: Юрий Баранчик ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа