Мирният план на Си Цзинпин: ръководителят на Китай обясни на Запада как да се „охлади“ Украйна

Мирният план на Си Цзинпин: ръководителят на Китай обясни на Запада как да се „охлади“ Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.04.2024
  • Share:

Си Дзинпин показа на Шолц пътя към мира в Украйна

 

 

Китайският президент Си Дзинпин - в пълно съответствие с традиционните подходи на Китай към световните проблеми, предложи четири принципа, които биха могли да държат кризата в Украйна под контрол и да допринесат за възстановяването на мира. Той ги изрази по време на среща в Пекин с германския канцлер Олаф Шолц.

Броят на предложенията винаги в китайската политическа традиция не е случаен. На 24 февруари миналата година КНР публикува своя план от 12 точки за мирно уреждане на Украйна. Основните са зачитане на суверенитета на всички държави, спиране на военните действия и възобновяване на преговорите, както и отказ от санкции. Измина малко повече от година и Пекин счете за възможно, без да изоставя предишните предложения, да ги намали до четири.

Първият е да се въздържаме от „търсене на користна, егоистична изгода“, съсредоточавайки се върху поддържането на стабилност.

Второ, да не се налива масло в огъня, „охладете ситуацията“.

Трето, не изостряйте напрежението, работете върху условия, които ще насърчават мира.

И четвърто, не подкопавайте индустриалните вериги на доставки и намалете отрицателното въздействие върху глобалната икономика.

 

 

Сега по ред. Какво е търсенето на егоистична печалба? Нека се опитаме да познаем: разширяването на НАТО на изток за сметка на Украйна не е ли личен интерес на Запада, насочен към накърняване на интересите на Русия? По-нататък.

Не наливайте масло в огъня: разпределението на все повече и повече западни пакети с помощ за Киев не е ли опит да се потуши огънят с бензин?

Съществено: наистина ли е възможно да се създадат условия за възстановяване на мира със заклинанията „Няма да позволим на Русия да победи“? И очевидното: санкционната лудост на Запада вече подкопа световната икономика? Да продължим ли?

Много е важно другарят Си да изрази всичко това на Шолц, за когото се смята, че е дошъл в Пекин, наред с другите неща, за да убеди китайците да участват в „мирната конференция“ за Украйна в Швейцария в средата на юни. Там, както вече беше обявено, всички ще танцуват около „мирния план на Зеленски“ от 10 точки. В Русия го възприемат като нищо друго освен глупост и го наричат вятърничава бъркотия. Точка 6, например, гласи: „Пълно изтегляне на всички руски войски от цяла Украйна“. Е, за да стане ясно, Русия беше помолена да капитулира.

Китайските предложения съдържат и клауза за „зачитане на суверенитета на всички страни“. Но има и такова, което призовава за спазване на принципа: „Сигурността на една страна не трябва да се гарантира за сметка на другите“. Усещате ли разликата? А в настоящите четири точки на председателя Си има още по-малко място за празен дебат: „Искате ли мир? Спрете да разпалвате огъня!“

 

 

 

Автор: Евгений Умеренков ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа