Взривове край Исфахан пораждат опасения за ответен удар на Израел в Иран

Взривове край Исфахан пораждат опасения за ответен удар на Израел в Иран
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.04.2024
  • Share:

Иранската информационна агенция FARS съобщава за взривове край летище в иранския град Исфахан. Причината за тези три експлозии не е ясна, но вероятно става въпрос за удар по радарна система в града, пише CNN. Градът се намира в централната част на Иран.

 

 

Опасенията са, че става въпрос за ответен удар на Израел към Техеран след иранската въздушна атака с дронове и ракети през уикенда. В части на Иран се е включила противовъздушната отбрана, но няма официални данни за удари или очаквана атака. Държавната телевизия на Иран съобщава, че около града има разположени ядрени обекти, които обаче не са засегнати.

 

Графика: Bloomberg

 

 

Според френското издание France 24 има свалени дронове от иранските ВВС и няма данни за изстреляни ракети. Израелските военни не коментират съобщенията за взривовете, които се чуват в Иран.

Съюзниците на Израел опитаха да предотвратят ответния удар - САЩ заявиха, че подпомагат защитата, но няма да участват в нападение срещу Иран. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху коментира, че Израел сам взима решенията дали да отговори на атаката на Техеран.

Пред CNN иранският външен министър Хосеин Амир-Абдулахиан съобщи малко преди вероятната атака, че Техеран ще отвърне незабавно и на максимално ниво на ответен удар от страна на Израел. Това подклажда опасения, че конфликтът в Близкия изток ще се задълбочи.

Станете почитател на Класа