В Израел арестуваха университетската преподавателка, която се усъмни в изнасилванията и обезглавените бебета от атентата на 7 октомври

В Израел арестуваха университетската преподавателка, която се усъмни в изнасилванията и обезглавените бебета от атентата на 7 октомври
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.04.2024
  • Share:

Известен палестински учен, вече отстранен от университетската си позиция заради антиционистки коментари, бе арестуван по „подозрение за подстрекателство“.

 

 

 

Според израелските медии професор Надера Шалуб-Кеворкян е била отведена за разпит от израелската полиция, която след това ще реши дали трябва да бъде задържана или освободена.

Съобщава се, че израелската полиция е поискала от прокуратурата в началото на април да одобри започването на наказателно разследване срещу Надера Кеворкян по подозрение за подстрекателство.

Шалуб-Кеворкян е професор в Еврейския университет в Йерусалим, който я отстрани от работа миналия месец, след като тя призова за „премахване на ционизма“ и предположи, че свидетелствата за сексуално насилие по време на ръководените от Хамас атаки срещу Израел на 7 октомври са „лъжа“.

Проблемите на професор Кеворкян започнаха на 29 октомври 2023 г., когато Еврейският университет излезе с декалрация, осъждаща „присъединяването на Шалуб-Кеворкян към петиция, характеризираща действията на Израел в Газа като геноцидни и определяща го като окупационна сила от 1948 г. насам". Ръководството на университета предложи тя да обмисли подаване на оставка от поста си.

Тя обаче не подава оставка. Предходната седмица професорът заявява в подкаст, озаглавен "Makdisi Street", че държавата Израел е „нечестна“ и добавя: „Те ще използват всичко, за да убиват повече. Това е машина за убиване, некрополитическа машина, която може да оцелее само с унищожението на палестинците."

„Те ще използват всякакви лъжи. Започнаха с обезглавени бебета, продължиха с изнасилвания и ще продължат с милиони други лъжи”, добавя в интервюто си професор Кеворкян.

Действията на Еврейския университет да отстрани Шалуб-Кеворкян, чиято работа се фокусира върху травмата, държавните престъпления, пол и геноцид, бяха широко критикувани в публичното пространство, а университетът бе обвинен в репресии срещу критиците на Израел.

Джамил Даквар, директор на програмата за правата на човека на Американския съюз за граждански свободи (ACLU), описа отстраняването й като "още един удар върху академичната свобода в Израел".

В крайна сметка университетът отмени решението си след извинение от професора, както и признание от нейна страна, че на 7 октомври е извършено сексуално насилие.

Арестът на Шалуб-Кеворкян тази седмица бе посрещнат едновременно с одобрение и осъждане в Израел.

Елханан Фелхаймер, председател на Националния съюз на израелските студенти, каза, че се надява "арестът да отбележи нов начин за справяне с подбстрекателството в академичните среди и с подстрекателството срещу Израел като цяло".

Офер Касиф, депутат от лявата партия Хадаш, сравни ареста с похватите на "диктаторските режими".

От избухването на войната миналата година десетки палестински граждани на Израел бяха арестувани във връзка с публикации в социалните медии, изразяващи солидарност с жертвите на израелските бомбардировки в Газа.

"Middle East Eye" съобщи през октомври, че палестински студенти в Израел, заподозрени, че таят симпатии към жителите на Газа или критикуват израелската политика, са докладвани на техните факултети и в много случаи са отстранявани.

 

 

 

Източник: Middle East Eye и The Jerusalem Post

Станете почитател на Класа