ВСУ удариха най-стария кораб на Военноморския флот на Русия

ВСУ удариха най-стария кораб на Военноморския флот на Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.04.2024
  • Share:

На 21 април украинските военни удариха руския кораб "Коммуна" в Севастопол. Това е най-старият кораб в руския флот, предава РБК-Украйна.

 



Руският кораб "Коммуна" е на повече от 100 години. Той е най-старият действащ кораб в руския флот и вероятно най-старият в света.

Руснаците спускат "Коммуна" на вода през 1913 г. През 1915 г. корабът става част от руския Балтийски флот. Първоначално той е наречен "Волхов", в чест на река Новгород. На 31 декември 1922 г. корабът е преименуван на "Коммуна".

През 1967 г. "Коммуна" е преместен от Кронщат в Севастопол. Този кораб е предназначен за търсене и спасяване на подводници. Той е единственият по рода си в Черно море.

На 21 април сутринта в Севастопол са се чули експлозия. След това в интернет се е появила информация за пожар в Севастополския залив. Руските сили на свой ред заявиха, че атаката срещу кораба е била отблъсната.

Сутринта Telegram канала "Крымский ветер" съобщи, че корабът "Коммуна" вероятно е бил атакуван. Вечерта на 21 април Дмитрий Плетенчук  потвърди това на страницата си във Facebook.

"Що се отнася до избора на целта, мога само да отбележа, че врагът продължава да прикрива бойните си части с кораби за снабдяване в Крим, защото бойните части са по-важни за тях", добавя говорителят на военноморските сили на Украйна.

 

 

 

 

Станете почитател на Класа