Еuractiv: Eуфорията от US помощта за Украйна може да се окаже краткотрайна заради...

Еuractiv: Eуфорията от US помощта за Украйна може да се окаже краткотрайна заради...
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.04.2024
  • Share:

Украйна и нейните европейски съюзници въздъхнаха с облекчение, когато Камарата на представителите на САЩ одобри дълго отлаганата военна помощ за Киев в размер на 60 млрд. долара (112.32 млрд. лева) в рядка проява на двупартийно единство.

 

 

Но еуфорията може да се окаже краткотрайна на фона на борбата за предоставяне на значителна подкрепа навреме, пише Еuractiv в публикация, озаглавена: "Помощта на Запада за Украйна: Твърде малко, твърде късно?"

Предложеният законопроект предвижда отпускането на 60,8 млрд. долара за Украйна, като над 23 млрд. долара са предназначени за възстановяване на въоръжението и доставките, осигурени от САЩ, 13,8 млрд. долара са предвидени за модерни оръжейни системи, а 10 млрд. долара - за икономическа помощ, пише "Фокус".

Ако законодателството бъде одобрено от Сената на САЩ, както се очаква, то може да бъде подписано от президента на САЩ Байдън още във вторник следващата седмица.

"Благодаря ти, Америка!" заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, като добави, че "жизненоважният" законопроект за американската помощ "ще попречи на войната да се разшири, ще спаси хиляди и хиляди животи и ще помогне на двете ни нации да станат по-силни".

"Това е ясно послание към Кремъл: тези, които вярват в свободата и устава на ООН, ще продължат да подкрепят Украйна и нейния народ", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Украйна използва оръжията, предоставени от съюзниците от НАТО, за да унищожи руския боен потенциал. Това прави всички нас в Европа и Северна Америка по-сигурни", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, приветствайки пакета от американска военна помощ.

Но еуфоричната реакция от тази страна на Атлантическия океан няма да успее да разсее мислите, че Западът прави "твърде малко и твърде късно", за да подготви Украйна за това, което най-вероятно ще се случи, тъй като се очаква Русия да премине в яростна офанзива през следващите месеци, ако не и седмици.

Военни служители признават на четири очи, че предвид тежката ситуация на бойното поле в Украйна в момента и пълзящия напредък на руските сили през последните месеци, новата помощ може да не е в състояние да промени радикално перспективите пред Киев.

В най-добрия случай тя може да помогне на Украйна да противодейства на непрекъснатите руски нападения и да запази контрола върху територията, смятат те.

Някои експерти също така смятат, че сега Русия може да бъде подтикната да извърши нападения, които иначе би изчакала да започне, преди повече западна помощ да достигне до бойните полета на Украйна.

Но сериозният недостиг на боеприпаси и средства за противовъздушна отбрана, съчетан с нарастващата липса на човешки ресурси, ще изисква повече ресурси и време за преодоляването им.

"Решението на Конгреса на САЩ най-накрая да приеме законопроекта си за подкрепа на Украйна идва късно, много късно - но не твърде късно", коментира пред Euractiv Стивън Евертс, директор в Института за изследване на сигурността на ЕС (EUISS).

"Сега държавите-членки на ЕС трябва да дадат своя принос, като доставят системите за противовъздушна отбрана, от които Украйна толкова много се нуждае - тези системи са налични в Европа", заявява Евертс.

"Русия е заплаха както за Украйна, така и за нас. Така че не трябва да има оправдания - време е за решения", допълва той.

"Надявам се, че това гласуване ще насърчи всички съюзници да прегледат складовете си и да направят повече", заяви министър-председателят на Естония Кая Калас.

На извънредното заседание на Съвета НАТО-Украйна този петък (19 април), свикано от Зеленски в отговор на засилващите се ракетни удари на Русия по украинската гражданска инфраструктура, страните от НАТО потвърдиха, че разполагат с още системи за противовъздушна отбрана, които могат да бъдат изпратени в Украйна.

"НАТО очерта съществуващите възможности по всички линии и има системи, които могат да бъдат предоставени на Украйна", посочи Столтенберг и добави, че ще очаква конкретни съобщения "в близко бъдеще".

Въпреки че предпочитанията ще бъдат в голяма степен повече предимно към системите Patriot, "има и други оръжия, които съюзниците могат да предоставят, включително SAMP/T [ракети земя-въздух]", Столтенберг също така заяви, че "много съюзници, които не разполагат с налични системи, са обещали да предоставят финансова подкрепа за закупуването им за Украйна".

"Сега е моментът да не забравяме също, че ЕС сега трябва да увеличи собственото си производство на въоръжение, боеприпаси и доставки, за да окаже дългосрочна помощ на Украйна", заяви шведският външен министър Тобиас Билстрьом.

Очаква се министрите на външните работи и на отбраната на ЕС, които се събраха на необичайно съвместно заседание в Люксембург, отново да обсъдят по-нататъшната военна помощ за Киев.

Очаква се министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба и министърът на отбраната Рустем Умеров да се включат в разговорите чрез видеовръзка.

"Това няма да е лесна сесия", заявява един от служителите на ЕС, запитан за очакванията за разговорите в понеделник.

"Може да не е очевидно за всички, а някои може просто да не искат да видят реалността все още, но все повече се засилва усещането, че правим твърде малко и твърде късно", смятат служителите.

Станете почитател на Класа