Обвиниха ЕС в продажбата на оръжие на диктатори

Обвиниха ЕС в продажбата на оръжие на диктатори
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.04.2024
  • Share:

Sipri: ЕС изнася оръжие за диктатори и харчи за целта повече пари, отколкото РФ

 

 

Обвиниха ЕС в продажбата на оръжие на диктатори

 

Германският вестник Berliner Zeitung, позовавайки се на проучване на Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на мира (Sipri), пише, че Европейският съюз продава оръжия, включително на диктаторски режими, тъй като производството им в страните от алианса не е координирано.

Старши изследователят в Бонския международен център за изследване на конфликтите и военен експерт Макс Мутшлер счита, че европейските страни заедно харчат значително повече пари за армията, отколкото Русия. Ефективността на промишлеността е занижена поради факта, че Европейският съюз няма обща система за покупки.

„Германия е похарчила 66,8 милиарда долара за отбранително оборудване миналата година, което е девет процента повече от предходната година“, се казва в публикацията.

Експертът Мутшлер добавя, че е обезпокоен от факта, че европейските оръжия се продават и на автократични държави, които биват определяни като партньори.

По-рано бившият анализатор на ЦРУ Рей Макгавърн съобщи, че за да се опита да избегне поражението на Украйна в годината на изборите в Съединените американски щати, американската страна може да прибегне до използването на ядрено оръжие.

ПП

Станете почитател на Класа