Висш служител на ООН е ужасен от докладите за масови гробове в Газа

Висш служител на ООН е ужасен от докладите за масови гробове в Газа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.04.2024
  • Share:

Ръководителят на Съвета на ООН по правата на човека призовава за независимо и прозрачно разследване, след като палестинските власти откриха стотици тела в болница.

 

 

Фолкер Тюрк, ръководител на Съвета на ООН по правата на човека, заяви, че е "ужасен" от унищожаването на медицинския комплекс "Насър" и болницата "аш-Шифа" в ивицата Газа, както и от постъпилите данни за масови гробове в и около болниците, в следствие на офанзивата на Израел в Газа.

В изявление, публикувано във вторник, Тюрк призова незабавно за независимо и прозрачно разследване, след като палестинските власти обявиха тази седмица, че са открили стотици тела в болницата "Насър" в Хан Юнис след изтеглянето на израелските войски от южния град по-рано този месец.

"За да предотвратим атмосферата на безнаказаност, с казуса трябва да се заемат международни следователи“, заяви Тюрк и добави, че болниците са обект на специална защита съгласно международното хуманитарно право и нарече „умишленото убийство“ на цивилни и задържани военно престъпление.

Издирването на жертви продължи и във вторник, като междувременно екипите на гражданската защита съобщиха, че са извадили още 17 тела, с което общият брой достигна 310.

 

 

 

Позовавайки се на гражданската защита на Газа, репортерът на "Ал Джазира" в близкия град Рафах, Хани Махмуд, съобщи, че изкопаните тела са на деца, жени, медицински персонал, ранени хора и пациенти на болниците.

Репортерът добави, че медицинският персонал и евакуираните, които са успели да напуснат болницата преди настъпването на израелската армия, са видели сцени на „ужас, масови убийства и арести до такава степен, че цялата болница от място за изцеление се е превърнала в масово гробище“.

В специално изявление във вторник Израелската армия опроверга твърдението, че те стоят зад масовите убийства и нарекоха обвиненията „безпочвени и неоснователни“.

В изявлението още се казва, че по време на операцията в района на болницата „Насър“ трупове погребани от палестинци в близост „са били изследвани“ в съответствие с „усилията за откриване на заложници и изчезнали лица“.

„Огледът беше извършен внимателно и основно на места, където разузнавателните данни показваха възможно присъствие на заложници“, се казва още в изявлението на Израелската армия, както и че изследваните тела, които не са израелски пленници, „са върнати на мястото си“.

Зейна Харун, говорител на "Ал Хая", независима палестинска правозащитна организация, базирана в окупирания Западен бряг, настоя, че това, което е необходимо, е „подходящ механизъм за разследване“, за да се даде пълен и неограничен достъп до Ивицата Газа, включително до местата, където са открити масовите гробове.

"Повечето от информацията, която получаваме в момента, е от забележително смели палестински журналисти, които съобщават за тези ужасяващи жестокости от мястото на събитието и също са мишена на Израел“, каза тя пред "Ал Джазира".

Най-малко 34 183 палестинци, включително над 14 500 деца, бяха убити при израелските атаки срещу Газа от 7 октомври, когато Хамас изненадващо нападна Израел, убивайки повече от 1130 души.

Броят на загиналите, обявен във вторник от Министерството на здравеопазването в Газа, включва най-малко 32 души, убити за последното денонощие. Други 77 143 са ранени, а за повече от 7 000 други се предполага, че лежат погребани под развалините на сградите, унищожени от свирепите бомбардировки на Израел.

В своето изявление Тюрк осъди поредицата от израелски удари срещу Рафа от последните дни, при които бяха убити предимно деца и жени, и повтори предупреждението си срещу пълномащабно нахлуване в пренаселената зона от 64 кв. км, където повече от 1,4 милиона палестинци бяха насилствено притиснати в ъгъла.

„На всеки десет минути в Газа се убива дете. Децата са защитени от военните закони и въпреки това те са тези, които плащат незаслужено високата цена в тази война“, добави Тюрк.

„Последните снимки на недоносено дете, извадено от утробата на умиращата си майка, както и на съседните две къщи, където са убити 15 деца и пет жени – това е жестокост, която отива отвъд военните действия“, добави той.

Тюрк разкритикува и сериозните нарушения на човешките права, които се извършват по същото време и в окупирания Западен бряг, въпреки международните критики срещу увеличилите се атаки на израелски заселници, придружавани от израелската армия.

 

 

 

 

Източник: "Ал Джазира" ; Превод: Юлия Семир ал Хаким

Станете почитател на Класа