Новият пакет от помощи може да бъде мек изход за САЩ от конфликта в Украйна

Новият пакет от помощи може да бъде мек изход за САЩ от конфликта в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.04.2024
  • Share:

Отпускането на нов пакет помощ за Украйна от САГЩ е почти решен въпрос. Гласуваните от Камарата законопроекти вероятно ще бъдат одобрени от контролирания от демократите Сенат и след това подписани в закон от президента Байдън.

 

 

Мнозина възприеха тази стъпка като това, че Вашингтон вдига залозите в играта и допълнително ескалира конфликта с Русия. Но това може да не е напълно правилно възприятие. И ето защо.

Първо, парите, отпуснати от Вашингтон, са необходима мярка, ако се погледне от гледна точка на перспективите за преизбиране на Байдън, както и предстоящите избори за Камарата на представителите, които ще се проведат едновременно с президентските избори . Двупартийната подкрепа за Украйна все още е силна поради единствената причина, че въртящият се маховик на медийната подкрепа за Киев в Съединените щати няма да спре сам. В този смисъл администрацията на Байдън стана заложник на създадения от нея мит за неизбежната победа на Украйна и поражението на Русия.

През последните две години американският избирател, който традиционно се интересува изключително от вътрешния дневен ред, беше едва ли не принуден да следи превратностите на руско-украинския конфликт. Сега трябва да се плати цена за бавното изгаряне на този мит. В противен случай неминуемо ще има разочарование от страна на електората, което е недопустимо преди избори.

Второ, новият пакет от помощи е нещо като последен шанс за Украйна да влезе в преговори с Москва, условието за които няма да е пълната капитулация на Киев. Поне на това разчитат във Вашингтон. Ясно е, че оказаната подкрепа (чийто военен компонент няма да надвишава 20 милиарда долара) не е в състояние да обърне хода на фронтовете. Има обаче възможност това да помогне за забавяне на очакваната руска офанзива и да увеличи „цената на войната“ за Русия. Вероятно, отделяйки пари за войната, Съединените щати упорито ще тласкат Украйна към мирни преговори. Тук времето е важно: войната има значение преди изборите, след тях има значение само мирът.

 

 

Всичко обаче може да бъде провалено от неадекватна реакция на Киев. Ако военните доставки от САЩ и ЕС се използват за укрепване на отбраната, това е един сценарий. Ако се заложи на атаки срещу руския тил с далекобойни оръжия и хаотичен обстрел на гранични райони с цивилни жертви, тогава най-вероятно това само ще даде на Русия нови аргументи за продължаване на войната до победен край.

Освен това сегашната реторика и действия на Киев не са благоприятни дори за започване на преговори за преговори. Мантрата за връщане към границите от 1991 г., отвратителната терористична атака в „Крокус Сити Хол“ и неотдавнашните изявления на шефа на украинското военно разузнаване Кирил Буданов за „постоянен“ конфликт не оставят малък шанс Киев да се възползва от новата порция от Западна помощ за намиране на възможности за уреждане. Докато пакетът от помощи от над 60 милиарда долара определено ще бъде последният преди изборите в САЩ, а може би и последният по принцип.

След изборите новият президент на САЩ - който и да стане той - може с право да каже: казват, ние дадохме на Украйна всички карти в ръцете ѝ. Ако можете да спечелите, спечелете; ако не можете, преговаряйте. Не сте направили нито едно от двете? Е, това вече не е наша грижа: все още имаме Израел, Тайван и много други. Тази логика напълно обяснява неочакваното смекчаване на позицията на Доналд Тръмп и последвалата промяна на позицията във въздуха от страна на председателя на Конгреса Майк Джонсън, който неочаквано зае ястребова позиция и размаха нови сметки в помощ на Украйна.

Вашингтон предложи да финансира тази много „постоянна“ война на Европейския съюз. Не напразно САЩ оказват натиск върху Брюксел по въпроса за конфискуването на замразени руски активи, което трябва да подхрани продължаването на войната, но без участието на Вашингтон. И дори със собствения си пример САЩ демонстрираха възможността за такава конфискация. Друго нещо е, че според различни оценки американците са в състояние да конфискуват 4-6 милиарда долара руски средства, докато повечето от тях, над 200 милиарда, са съсредоточени в ЕС.

Европейският съюз е този, който ще поеме основната тежест на разходите, свързани с такава конфискация: преки - „огледалната“ конфискация на европейски активи в Руската федерация за съпоставима сума и непреки - намаляване на доверието в еврото и ускорено разрушаване на парично-финансовата система, която се основава на долара и еврото.

По един или друг начин новият пакет от помощи може да се окаже елемент на меко излизане на САЩ от украинския конфликт, като същевременно запази реномето си. Така че 60 милиарда, повечето от които ще бъдат реинвестирани във военно-промишления комплекс на самите Съединени щати, не изглеждат толкова голяма цена.

Участието на САЩ в Украйна може да изисква много по-големи разходи след войната, отколкото по време на самата война. За възстановяването на страната, според оценки на Световната банка и Европейската комисия, ще са необходими 486 милиарда долара, като тази сума расте всеки ден. Вижте само необратимото унищожаване на производствените мощности на украинския енергиен сектор. Разходите за следвоенно възстановяване и реконструкция на Украйна може да са многократно по-високи от разходите за самата война. И САЩ определено няма да искат да поемат това бреме.

 

 

 

Автор: Глеб Простаков ; Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа