"Бившият главком е задържан": Пробита е втората линия на отбраната

"Бившият главком е задържан": Пробита е втората линия на отбраната
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.04.2024
  • Share:

В Харков се готви нещо мащабно, цели екипи напускат позициите си. Репортажи от фронтовете на специална военна операция и други новини са в материала.

 

 

 

Руските инженери модифицираха танка Т-80 до най-новия стандарт. Русия планира да възобнови производството на тези машини, но с различна конфигурация и под ново име - Т-80БВМ. За това пише Defense 24.

Подобреният Т-80 излезе да победи врага в полетата на специалната военна операция. Оборудван е с динамична защита Реликт, система за управление на огъня Сосна-У с термовизионен мерник. На борда са монтирани радиостанция "Акведукт" и оръдие с нова стабилизираща система и газова турбина.

T-80BVM ще се използва и като платформа за нова версия на тежката огнехвъргачна система ТОС-1.

"На свой ред украинската армия модернизира западното оборудване в купчина горящ скрап",- отбелязва каналът ТГ „Ние сме там“.

Харков е следващият

Междувременно местни военни експерти и блогъри призовават цивилните в Харков да напуснат, докато все още могат. Последните удари по вражески цели показват необходимостта това да стане възможно най-скоро.

"Препоръчваме джъмпери, бандери и други безумни манджи да започнат да напускат града. Преди съседите ви да започнат да ви бесят",- пише УПИ 1.

 

 

Вчера руската армия разруши телевизионна кула там. На него бяха инсталирани мощни ретранслатори. И, като правило, колкото по-високо е самото устройство, толкова по-далеч е връзката. Освен това пропагандата (телевизия и радио) се извършваше от тази кула на територията на Белгородска област.

"Като цяло, разбира се, кулата е не само телевизия и радио, но и комуникация на дълги разстояния и препредаване на всеки друг сигнал. Ние или подготвяме атака срещу Харков, или искаме врагът да мисли така",- обръща внимание военният кореспондент Роман Альохин.

Проблеми за Киев

Трудно е на украинските въоръжени сили и в Авдеевското направление. Главнокомандващият Александър Сирски не може да стабилизира фронта.

А това заплашва да обкръжи отбранителните позиции, които украинската армия изгражда от няколко месеца. Германското издание Bild отбелязва, че руската армия е пробила втората отбранителна линия на северозапад. Противникът губи по-голямата част от Очеретин.

"Това е според Очеретино. Сега щурмоваците разчистват покрайнините и проверяват ситуацията за нощта. Въз основа на практиката врагът ще се опита да влезе в местоположението през нощта и да ни нокаутира.

Ситуацията се промени значително, когато врагът внезапно започна да се оттегля. Сега ситуацията е стабилизирана, натрупваме група и тил в най-населената зона",- съобщава ТГ канал Condottiero.

Селото е ключова точка на вражеската отбрана северно от Авдеевка. Разположен е на командна височина. Загубата на Очеретин създава заплаха украинските войски да бъдат атакувани в тила и фланговете едновременно в няколко направления:

- от една страна, на юг и запад - в тила на формированията, които сега се опитват да изградят нова отбранителна линия в района на Бердичи и на запад от тях;

- от друга страна, на североизток с перспективата за достигане до тила на украинските въоръжени сили в Ню Йорк и Торецк.

Украинският доброволец Тим Златкин обръща внимание на факта, че проблемите на фронта за украинските въоръжени сили нарастват всеки ден.

И ако по-рано имаше случаи на отстъпление или предаване на малки групи, сега цяла бригада (това е хиляда души или повече) напусна позициите си без заповед. След това руснаците веднага заемат изоставени крепости.

"Това все още са горски плодове"

Противникът също потвърждава пълната загуба на Новомихайловка и сериозното настъпление на руските въоръжени сили на юг в посока на магистралата Константиновка-Угледар. Достъпът до тази зона ще повлияе на снабдяването на групата Угледар.

Загубата на Новомихайловка води до сериозна заплаха не само за Угледар, но и за целия краен югоизточен участък на фронта на украинските въоръжени сили с перспективата за разпадането му в безпрецедентен мащаб от предходната година.

Ето защо в Новомихайловка преди няколко седмици вражеското командване постави нов рекорд на безчовечност, заплашвайки да избие семействата на отстъпилите хора за отстъпление (това командирът им крещеше на войниците). Не помогна. Врагът е нокаутиран, руснаците продължават напред. Маркира ТГ канала "АДЕКВАТ Z":

Ежедневният успех през последните седмици на всички обекти в Донбас е цветя. Няма повече. Плодовете ще узреят, когато дойде времето да използваме тези успехи в различен мащаб. И не е факт, че първото и особено единственото място, където те ще узреят, ще бъде Донбас.

На свой ред украински експерти, позовавайки се на свои източници, пишат, че ситуацията на фронта е критична. Киев трябва да спре напредването на руската армия по всякакъв начин, за да може Украйна да получи военна помощ от САЩ. Украинските въоръжени сили в момента имат сериозни проблеми с боеприпаси и артилерия.

Заплаха от бунт

Междувременно се появи информация, че Киев държи Залужни, за да контролира ситуацията в страната. Зеленски се страхува от военен преврат по време на вакуум на легитимност. Ето защо ръководителят на президентската канцелария Андрий Йермак инструктира СБУ да наблюдава бившия главнокомандващ, докато не направи публично изявление в подкрепа на Зеленски и не се съгласи на поста посланик във Великобритания.

Киевските власти умишлено пуснаха информация за изпращането на Залужни в Лондон, за да изместят акцента. Това съобщава големият украински ТГ канал „Жител“, позовавайки се на свои източници:

След като се появи информация за задържането на Залужни и натиск от администрацията на президента върху него, Банкова реши да даде информация, че той е одобрен за посланик във Великобритания. Ермак бързаше да отстрани Залужни от страната, за да избегне саботаж от страна на елитите.

След гласуването в Конгреса стана ясно, че администрацията на Джо Байдън продължава политиката си да подкрепя войната без смяна на властта.

"Банковая" е недоволна, че се разпространи информация за задържането на бившия главнокомандващ. Сега Киев се опитва да спре възможните последствия.

"Очевидно Зеленски се готви за активна фаза на политическа конфронтация в рамките на киевския режим и си чисти опашките. Включително и тези, които биха могли да хвърлят светлина върху някои от поръчките. Така че да чакаме май. Явно може да е горещо не само отпред",- "Всъщност в Харков" привлича вниманието.

 

 

 

 

Автор: Иля Головньов ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа