Блинкън: САЩ и Китай трябва да се справят с разногласията си по отговорен начин

Блинкън: САЩ и Китай трябва да се справят с разногласията си по отговорен начин
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.04.2024
  • Share:

САЩ и Китай трябва да се справят с разногласията си "по отговорен начин", заяви американският държавен секретар на Анътъни Блинкън, по време на второто си посещение в страната за по-малко от година, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Имаме отговорност към нашите два народа - и дори към света - да ръководим по отговорен начин отношенията между нашите две страни", заяви Блинкън в Шанхай, където се срещна с местния лидер на Китайската комунистическа партия.

Държавният секретар пристигна в Китай вчера с мисия да засили натиска върху Пекин по редица въпроси, като например подкрепата му за Русия, и същевременно да търси по-голяма стабилност. Посещението му започва от Шанхай, където се очаква да присъства на баскетболен мач между два отбора с американски играчи в редиците си.

Ръководителят на американската дипломация ще разговоря утре с китайските лидери в Пекин. Очаква се той да ги призове към сдържаност, докато в Тайван се готви да положи клетва нов президент.

Очаква се също така Блинкън да изрази загрижеността на САЩ относно търговските практики на Китай, които Вашингтон счита за антиконкурентни - ключов въпрос за президента Джо Байдън в тази изборна година, отбелязва АФП.

В същото време той цели и да намали напрежението между двете най-големи икономики в света, което значително намаля след посещението му през юни. То беше последвано от среща между Джо Байдън и китайския му колега Си Цзинпин в Сан Франциско през ноември, която доведе до възобновяване на контактите между двете армии и сътрудничество в борбата срещу производството на фентанил - синтетичен наркотик, причинил множество смъртни случаи в САЩ.

 

 

 

Станете почитател на Класа